Guggenheim-kilpailulle haettu valtiolta 800 000 euroa

Yhdysvaltalainen Solomon R. Guggenheim -säätiö on saamassa STT:n tietojen mukaan satojatuhansia euroja tukea Suomen valtiolta arkkitehtuurikilpailulleen. Säätiön hakemuksesta käy ilmi, että se on hakenut 800 000:ta euroa kilpailun kuluja kattamaan. Hakemus on lähetetty työ- ja elinkeinoministeriölle joulukuussa.

Ministeriön puurakentamisohjelman kehittämispäällikkö Markku Karjalainen kertoo, että ministeriön myöntämän tuen määrä täsmentyy lähiaikoina, kun työ- ja elinkeinoministeriö tekee virallisen päätöksen Guggenheim-säätiön hakemuksen perusteella.

- Säätiölle on annettu ohjeet, että heidän pitää tarkentaa kilpailun ohjelmaa ja kustannusarviota, kertoo ministeriön puurakentamisohjelman kehittämispäällikkö Markku Karjalainen.

Karjalaisen mukaan säätiön hakemusta on käsitelty muutamaan kertaan. Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi museota koskevan arkkitehtuurikilpailun ja varasi sille tontin Etelärannasta maanantai-iltana.

Toissa keväänä säätiö arvioi, että kilpailun kustannukset olisivat noin 1,2 miljoonaa euroa. Tuolloin työ- ja elinkeinoministeriö lupautui rahoittamaan siitä 800 000 euroa, jos kilpailussa huomioidaan suomalainen puurakentaminen. Museohanke kuitenkin tuolloin kaatui.

Nyt toisella kierroksella on korostettu, että Guggenheim-säätiö maksaa kilpailun tai hankkii sille rahoittajat. Säätiö on jättänyt hakemuksen ministeriölle loppuvuodesta.

Valtion tuki tulee valtakunnallisesta puurakentamisohjelmasta. Työ- ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) katsoo, että Guggenheim-kisa täyttää tuen ehdot.

Tuki ei merkitse sitä, että puun olisi oltava päämateriaali suunnitelmissa tai mahdollisesti rakennettavassa museossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.