György Dragomán - Valkoinen kuningas

GYÖRGY DRAGOMÁN
Valkoinen kuningas
Suom. Outi Hassi. Otava 2008.
Moni toivoo, että voisi palata poika- ja tyttövuosien parhaisiin lukuelämyksiin. Voisipa kokea silloin lukemansa yhtä voimakkaana myöhemmin. Kun sitten luet Viisikkoa, Peppiä tai Aarresaarta uudestaan, kaikki on kuitenkin kutistunut ja muuttunut vähemmän vaikuttavaksi. Jospa joku kirjoittaisi uusiksi tuon kirjan, auttaisi aikuislukijaa, kirjoittaisi teoksen sellaisella lyyrisellä proosalla, että nuo kokemukset alkaisivat taas elää.

Unkarilaisen György Dragománin Valkoinen kuningas onnistuu tässä. Se hyödyntää seikkailukirjojen genreä, mutta pojan kokemukset on avattu lyyrisen proosan keinoin. Teoksen suomentaja Outi Hassi palkittiin Agricolan päivänä vuoden 2008 parhaasta kaunokirjallisen teoksen käännöksestä.

Suomennoksessaan Outi Hassi välittää loistavasti Dragománin lyyrisen proosan tyylin. Erityisen tarkasti kääntäjä on onnistunut pojan kokemusmaailman mukaisen kielen alueella. Romaanin kieli välittää toisaalta pojan viatonta kokemusta, mutta toisaalta se paljastaa kuinka julmaa sosialistinen kuri oli Itä-Euroopassa.

György Dragomán (s. 1973) on Romaniasta Unkariin muuttanut kirjailija ja kääntäjä. Valkoinen kuningas on hänen toinen teoksensa. Romaani tarjoaa pojan näkökulman korruption yhteiskuntaan. Päähenkilö elää äidin kanssa nimettömässä, kommunistiseen Itä-Eurooppaan kuuluvassa kaupungissa, kun isä on viety työleirille.

Romaanissa 13-vuotiaat pojat ehtivät joka paikkaan, kohdaten kaupunkinsa virallisen elämän sekä paljastaen sen kääntöpuolen. Poikien harrastukset ovat oikeastaan pakollista yhteiskuntapalvelua. Kurin ja kulissien yhteiskuntaelämä saa vastapuolekseen poikien uskomattoman kekseliäisyyden ja elämänilon. Poikakirjojen tavoin varsinaiset seikkailut tapahtuvat kielletyillä alueilla, tässä tapauksessa alueilla joita ei virallisesti ollut olemassakaan.

Kirjoittaja on vuoden parhaan käännöskirjan palkitsevan Mikael Agricola -raadin jäsen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.