Härpäke on paras suomen kielen sana

Mitä tarkoittaa servata? Mikä on hashtag ja miten se suomennetaan? Muun muassa näitä asioita pääsivät lauantaina pohtimaan Kielibaarin kielikoktailia nauttivat eli kielivisaan osallistuneet ihmiset.

Kielibaari on verkossa toimiva ja Sari T. Tiiron alulle panema rento kohtaamispaikka suomen kielestä kiinnostuneille. Nettisivuilla on esimerkiksi yleistajuisia kieleen liittyviä artikkeleita. Kielibaariin voi myös lähettää kieleen liittyviä kysymyksiä ja bongauksia erikoisista ilmauksista. Projektia tukee Koneen Säätiö.

Jyväskylän Kesässä Kielibaari on jalkautunut ensimmäistä kertaa kadulle. Projektin Jyväskylän tiimi eli Jenny Tarvainen ja Sini Söyrinki kertovat, että nettikielestä tulleita ilmauksia tuntevat parhaiten alle 25-vuotiaat.

Vastaukset edellisiin kysymyksiin tietävätkin vastikään kaksoistutkintotodistuksen saaneet Jonna Koski ja Venla Laari.

Se taas on nuorille naisille uutta tietoa, että sana krapula on vuosituhansia vanha ja peräisin latinasta tai muinaiskreikasta.

– Härpäke on paras suomen kielen sana, koska sillä voi kuvata melkein mitä vaan, sanoo Koski.

– Parasta suomen kielessä on sen ilmaisuvoimaisuus: on paljon sanoja, joita voi muunnella ja yhdistellä mielikuvituksellisesti, Laari miettii.

Tarvaisen mukaan Kielibaarin katukeskustelujen aiheet ovat rönsyilleet mukavasti: Miten ne pilkkusäännöt menivätkään? Mikä on kielen perimmäinen tarkoitus? Dominoiko some-kieli jo liikaa? Onko nuorten kirjoitustaito heikkenemässä?

– Kielioppi on mielestäni tärkeää. Nykyään näkee lehtiotsikoissakin joskus typeriä virheitä, ja alkaa miettiä, että ovatko nuo todella ammattilaisten kirjoittamia, sanoo Laari.

– Somessakin kieliasun pitäisi olla sellainen, että viesti tulee perille.

Luku- ja kirjoitustaito sekä kielen ja sen sääntöjen muutokset siis mietityttävät. Mitä aiheesta ajattelee parhaillaan suomen kielen gradua kirjoittava Söyrinki?

– Muutos kuuluu kieleen. Mielestäni lainasanoista, vaikkapa englannin vaikutuksesta suomeen tai some-kielestä, ei pidä olla huolissaan. Aiheellisempaa on kuitenkin huoli siitä, että joillakin elämän osa-alueilla suomen kielen käyttömahdollisuudet kapenevat: esimerkiksi yhä useampi kirjoittaa väitöskirjansa englanniksi, jotta voisi edetä urallaan.

Katuotannan perusteella kieli on siis yhä suomalaisille tunteikas aihe. Onneksi, sillä sehän kertoo, että pieni ja pippurinen kielemme on meille tärkeä.

Kielibaari toimii tiistaihin asti eri puolilla Jyväskylän keskustaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .