Haaveita ja uutiskuvia

NÄYTTELYT

ALLAN FRILANDER, HANNA HOLMA, PIIA MYLLYSELKÄ JA ANNA REETTA PEHKONEN

Keskisuomalaisen aulagalleriassa

28.5. 2010 saakka.

Jyväskylän taiteilijaseuran näyttelyyn astuessa ensimmäinen mielikuva on ahtaus. Pieneen tilaan on mahdutettu useita väliseiniä, veistoksia ja suuriakin maalauksia. Katsominen tuntuu pienessä tilassa vähän samalta kuin yrittäisi kuulla hiljaista puhetta metelin keskellä. Kuunteleminen kuitenkin kannattaa.

Ensimmäisenä äänensä saavat kuuluviin Anna Reetta Pehkosen maalaukset, joiden pinta näyttää puukolla veistetyltä. Kuvatut hetket ovat julmia, surullisia tai ahdistavia, niitä, joita ei unohda vaikka haluaisikin. Kuvat voisivatkin olla pakolaisten muistoja, pintaan pyrkiviä menneisyyden kuvia. Maisema on täysillä mukana tapahtumissa: unikonnuput nousevat nyrkeiksi ihmisnyrkin rinnalle, verkkoaita katkaisee keskusteluyhteyden.

Uutiskuvista kiinnostunut taiteilija on löytänyt uuden näkökulman uutisten jokapäiväisiin, tuttuihin kuviin. Paikoin taiteilija sortuu kuitenkin turhaan selittämiseen. Moraaliset päätelmät voisi jättää myös katsojalle, eikä niitä tarvitsisi sanoa niin suoraan (esimerkiksi maalausten nimissä, kuten Lapsen silmille sopivaako).

Piia Myllyselän tunnistettava, sarjakuvamainen tyyli sopii hyvin sarjaan keksittyjen aatelissukulaisten muotokuvia. Kuvat ovat aikuisen leikkiä, haaveilua kadonneiden, rikkaiden sukulaisten ilmestymisestä. Aateliset ovat sekä nyrpeitä että värikkäitä, asemansa vapauttamia persoonallisuuksia.

Fantasiaa ovat täynnä myös Hanna Holman abstraktit maalaukset, joissa kauniit turkoosit, vihreät ja purppurat saavat seurakseen kristalleja. Hyvin viitteelliset maalaukset ovat enemmänkin ajatuksen muistiinpanoja kuin viimeiseen asti hiottuja teoksia. Niiden tyhjyys antaa katsojalle tilan, jossa haaveilla.

Näyttelytilaa kiertää myös pienimuotoinen retrospektiivi Allan Frilanderin veistoksista. Vanhin esillä oleva teos on Kuukävelijät vuodelta 1970, kulmikas kuva siitä, miten vieraaksi ihmisen liikkuminen vieraassa ympäristössä ja avaruuspuvussa muuttuu. Veistokset katsovat ihmistä huumorilla ja lempeästi. Loistava veistospari Taiteilija ja Taiteilija, jonka työt hylättiin kertoo luovan ammatin vaikeuksista pelkillä vartalon asennoilla.

Frilanderin 2000-luvun veistoksissa paino on miehen tunteen kuvauksessa. Tätä osaa tuotannosta olisi katsellut enemmänkin. Kaikesta ylimääräisestä karsittu muotokieli ojentaa tunteet katsottavaksi puhtaina ja kirkkaina. Näihin kuviin on helppo saada yhteys.

RAISA JÄNTTI

Jyväskylän taiteilijaseuran 65-vuotisjuhlavuoden toinen näyttely. Avoinna Keskisuomalaisen aulagalleriassa (Aholaidantie 3) ma-pe klo 8.30-16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.