Haihatuksen näyttelyissä voi saada aavistuksen siitä, mihin suuntaan nykytaide on menossa

Haihatuksessa on meneillään kaksi näyttelyä, joissa yhteensä 28 taiteilijaa esittelee osaamistaan. Haihatus International 7 ja Maisemareitti ovat avoinna 6.10. saakka.

Haihatus International 7:n tähtinä ovat vuoden aikana taidelaitoksen residenssissä työskennelleet taiteilijat. Yhteisnäyttelyssä on esillä residenssijakson aikana tehtyjä maalauksia, piirroksia, installaatioita, valokuvia, veistoksia ja videoita.

Maisemareitti-näyttelyn aiheena ovat luonto ja maisema. Teoksien kautta pääsee nopeasti kiinni siihen, miten taiteilijoiden käyttämät tekniikat taipuvat ajatuksiksi ja taiteeksi.

International 7:n kuratoinut joutsalainen kuvataiteilija Virpi Lehto sanoo, että residenssitaiteilijoilla on usein tapana kokeilla Haihatuksessa jotain uutta.

– Ehkä etenkin luonto inspiroi taiteilijoita: kaikki menevät täällä metsään, Lehto sanoo.

– Se, mitä taiteilijat saavat täältä, näkyy teoksissa.

Residenssitaiteilijat ovat pääosin nuoria, joten heidän töistään voi nähdä, mihin suuntaan nykytaide on menossa.

– Tänne tullaan eri puolilta maailmaa, mutta jotenkin näissä on yhteneväistä, universaalia ajattelua.

Yksi mielenkiintoinen residenssitaiteilija on saksalais-vietnamilainen Minh Duc Pham, joka installaatiolle on varattu yksi huone.

– Taiteilija on opiskellut muun muassa arkkitehtuuria, mutta täällä hän ryhtyi ompelemaan silmiä, Lehto kertoo.

Maisemareitin kuratoinut, tekstiiliveistofiguureita tekevä Kristine Nordling kertoo, että Haihatuksen tarjoama näyttelymahdollisuus sattui varsin sopivaan rakoon.

– Vierailin Haihatuksessa kesällä ja ajattelin silloin, että tämä on niin hullunhauska paikka, että tänne olisi mukava saada joskus näyttely, Norling kertoo.

– Kävin sitten heidän sivuillaan ja huomasin, että siellä oli mahdollisuus hakea näyttelyä jo tälle syksylle.

Nordling työskentelee Kivääritehtaalla Jyväkylän Ateljeesäätiön tiloissa, ja jo omasta työhuoneporukasta löytyi sopivia taiteilijoita.

– Kun rupesimme miettimään näyttelylle nimeä, se onnistui helposti vaikka olemme erilaisia taiteilijoita ja teemme töitä eri tekniikoilla ja lähestymistavoilla.

– Maisema ja luonto ovat kuitenkin yhdistäviä tekijöitä, näyttelyn punainen lanka.

Haihatuksen moneen taipuvat tilat osoittautuivat erittäin inspiroiviksi.

– Alakerta on ripustuksen kannalta oikeastaan helppo, Nordling sanoo.

– Tilassa on ikään kuin pieniä galleriahuoneita, joten oli helppo päättää, kuka ripustaa töitä mihinkin. Toisaalta käytävä on väljä ja sitäkin voi hyödyntää monella tavalla.

Päärakennuksen avoin ullakkotila on Nordlingin mielestä ihana.

– Se on inspiroiva paikka esimerkiksi installaatioille ja veistoksille. Tila rohkaisee tekijöitä.

Muuramelainen taiteilija Anne Koivumäki kertoo Maisemareitti-näyttelyn teoskuvauksessa hakevansa inspiraatiota töihinsä luonnosta, fantasiataiteesta ja kaikesta kauniista.

– Erityisesti värikynät ovat minulle rentouttava, melkeinpä meditatiivinen työväline, Koivumäki sanoo.

– Koska värikynät ovat hidas väline työskennellä, täytyy osata nauttia itse prosessista ja matkasta läpi teoksen, eikä kiirehtiä valmiiseen.

– Pyrin tekemään teoksia, jotka ovat kuin pieniä kurkistuksia toiseen maailmaan, jotain iloista ja kaunista, mikä toivottavasti tuottaa iloa katsojelleen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .