Hamlet – Tampereen Teatteri

Jos ei nimi miestä pahenna, niin sukkahousutko sitten? Tätä on nyt kysyminen, kun Shakes-pearen 1600-luvulla luoma hahmo viuhtoo Helsingin Kaupunginteatterissa nahkatakissa, ja Tampereen Teatterissa koristossuissa. Tennareilla pystyy näköjään kuitenkin ponnistamaan komean hypyn, joka kantaa pitkälle. Indie-rokkarin habituksessa Tanskan prinssi Hamlettia tulkitseva Tomi Alatalo kun ansaitsisi kruunun myös roolityöstään.

Hamletin teksti on sana-akrobatiaa, jossa riittää pureskeltavaa sekä puhujille että kuulijoille. Alatalo tuntuu sisäistäneen joka sanan, jonka suustaan suoltaa. Näyttelijän fyysisen olemus mukautuu tekstin vaatimuksiin, sähäkkää tai sairaalloista, repertuaaria piisaa. Alatalon tulkinnassa Hamlet on pisteliäs, tuskainen kostaja, jonka agenda on lyhyt mutta ytimekäs: oikeuden jakaminen isänmurhaajalle, kuningas Claudiukselle.

Mikko Viherjuuren ohjaama Hamlet on tyylipuhdasta synkistelyä alusta loppuun. Marjatta Kuivaston luoma miljöö kettinkisine kattokruunuineen ja elävine tulineen on jo itsessään dramaattinen, ja kannustaa osaltaan näyttelijöitä tummanpuhuvaan ilmaisuun.

Mari Turusen kuningatar-äiti on viileä ja kohtalokas. Turkka Mastomäki kuningas Claudiuksena madaltaa ääntään niin rajusti, että on jo melkein kompastua omaan jylhyyteensä. Hamletin isän haamun (Mikko Hänninen) olemus yllättää. Kostonhalua tihkuva kummitus voisi jatkaa lavalta suoraan Mad Max -elokuvan kuvauksiin.

Heikki Kinnusen Polonius, sekä Kinnusen ja Tuija Ernamon haudankaivajat kuivakoine totuuksineen ovat taiten tehtyjä, hienovaraisia kevennyksiä kokonaisuudessa, joka saattaa tempoiluun tottuneesta nykykatsojasta tuntua paikoin raskassoutuiselta ja hitaalta.

Tampereen Teatterin näyttelijät ovat ottaneet vaikean tekstin ylitsevuotavan verisine tapahtumineen hyvin haltuunsa. Esitys poikkeaa valtavirrasta siinä, että se ei hosu tyylilajista toiseen yrittäen vakuuttaa, että osataan meillä tällaistäkin. Tekijät eivät pelkää viipyilevyyttä ja hiljaisuutta. Tästä syystä esitys on maksimaalisista tunteista ja kaikista kauheuksista huolimatta suorastaan levollinen.

Käsikirjoitus: William Shakespeare. Suomennos: Eeva-Liisa Manner. Sovitus ja ohjaus: Mikko Viherjuuri. Rooleissa mm: Tomi Alatalo, Turkka Mastomäki, Mari Turunen, Heikki Kinnunen, Eeva Hakulinen, Arttu Ratinen, Tuija Ernamo, Jukka Leisti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.