Hankasalmen kirkon 120-vuotiaita urkuja juhlitaan sunnuntaina juhlakonsertilla – Solistina urkuri Sirkka-Liisa Jussila-Gripentrog

Director musices urkuri Sirkka-Liisa Jussila-Gripentrog soittaa sunnuntaina 11.8. kello 15 Hankasalmen kirkossa Vanhat urut soi -juhlakonsertin. On kulunut melkein päivälleen 120 vuotta, kun Oskar Merikanto 13.8.1899 soitti J. A. Zachariassen -urkujen vihkiäisjumalanpalveluksessa. Hänen asiantuntemukseen seurakunta oli turvautunut jo urkujen hankintavaiheessa.

Hankasalmen kirkon urut ovat lajissaan hyvin harvinaiset, monet muut pneumaattiset eli ilmanpaineella toimivat urut, on purettu pois tai ne ovat muuten tuhoutuneet.

J.A. Zachariassenin urkujenrakentamo valmisti Suomeen yhteensä 112 urut. Hankasalmen urut ovat 20-äänikertaiset.

– Soitin on inspiroiva, saundi on ujostelematon, maanläheinen ja mullanmakuinen, kuvailee Jussila-Gripentrog urkuja.

Konsertin ohjelmistossa kuullaan Sibeliuksen, Merikannon, Peter Südan, Schumannin, Saint-Saënsin sekä naissäveltäjien Ester Mäen ja Elfrida Andréen teoksia.

Sirkka-Liisa Jussila-Gripentrog on syntyisin Laukaasta. Hän toimi Kallion seurakunnan kirkkomuusikkona 1971–2014 sekä Sibelius-Akatemian urkujensoiton opettajana. Hän esiintyy myös useilla levyillä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .