Hannele Huoville Laivakello-palkinto

Keuruulainen kirjailija Hannele Huovi on palkittu viime keskiviikkona Laivakello-palkinnolla. Se on suomalaiselle lasten- ja nuortenkirjailijalle Pertsa ja Kilu -päivillä vuosittain jaettava tunnustuspalkinto.

Palkinnon myöntävä Väinö Riikkilä Seuran johtokunta toteaa palkitsemisperusteissaan pitkän uran tehneen Huovin olevan aktiivinen monitoiminainen, jonka luova toiminta on suuntautunut monipuolisesti paitsi lastenkirjallisuuteen myös muuhun taiteelliseen toimintaan.

Laivakello-palkinnon saajan todetaan olevan suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden loistokkaimpia ja herkkävireisimpiä kirjailijoita. Hänen tuotantonsa tunnusomaisia piirteitä ovat humaani rakkaus elämää ja sen pienimpiäkin yksityiskohtia kohtaan, vaistonvarainen taito kuunnella ja nähdä luontoa.

Lisäksi kirjailijan lapsille suunnatuissa teoksissa on vahva kaksoisyleisö: Aikuinen ja lapsi voivat ymmärtää teoksen omalla tavallaan. Teokset sisältävät myös omanlaistaan huumoria, sekä aikuisille että lapsille.

Huovin esikoisteos, Jos olet yksin ja salaa, ilmestyi vuonna 1979. Hänen ensimmäinen nuortenkirjansa, Madonna, julkaistiin vuonna 1986. Kirjailijan teoksia on julkaistu ruotsiksi, tanskaksi, saksaksi, viroksi ja japaniksi. Lisäksi hänen tekstejään on julkaistu lukuisissa kirjoissa, antologioissa ja koulukirjoissa. Kirjallisen tuotantonsa rinnalla kirjailija on tehnyt kuunnelmia, elokuva- ja teatterikäsikirjoituksia sekä kääntänyt yli neljäkymmentä lastenkirjaa.

Kirjailijan tunnetuimpia hahmoja ovat pienet pehmokarhut, Urpo ja Turpo. Huovin lukutaidon tukemiseen suuntautuvasta kirjallisesta toiminnasta esimerkkinä ovat aapiset, Iloinen Aapinen ja Salainen Aapinen.

Alun perin Kotkasta kotoisin oleva Huovi on palkittu useilla kirjallisuuspalkinnoilla, joista viimeisin on WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinto vuodelta 2014. Hänelle on myönnetty myös Pro Finlandia -mitali vuonna 2004. Muumiperheen lauluretki-levystä Huovi ja helsinkiläinen musiikkipedagogi Soili Perkiö saivat viime vuonna Vuoden lastenlevy-palkinnon.

Tänä vuonna 20. kerran järjestetyt Pertsa ja Kilu-päivät on valtakunnallinen nuorisokirjallisuustapahtuma, joka pidetään vuorovuosin Raumalla ja Kotkassa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .