Hannu Valtonen - Hylkyeretkiä Pohjolaan. Keski-Suomen Ilmailumuseon julkaisuja 10.

HANNU VALTONEN
Hylkyretkiä Pohjolaan. Keski-Suomen Ilmailumuseon julkaisuja 10.
Jyväskylä 2009, 302 s.


Keski-Suomen Ilmailumuseon entinen johtaja, ilmailukirjailija ja tuore Jyväskylä-palkinnon saaja Hannu Valtonen on koonnut yksiin kansiin yli 20-vuotiset kokemuksensa lentokonearkeologina. Teos on samalla Lapin lentokoneenhylyt -kirjan (1993) uusittu, siinä määrin laajennettu painos, että uusi nimi on perusteltu.

Lentokonearkeologi etsii ja tutkii koneiden hylkyjä - ei vain maastossa vaan myös arkistoissa. Harrastus on monipuolisempaa kuin äkkiä luulisi. Hyttysiä kuhisevilla soilla tai viimaisilla tuntureilla samoamisen ohella asiakirjojen, muistitiedon ja silminnäkijähavaintojenkin vertailua.

Yksi johtopäätös on se, ettei virallisenkaan lähteen tietoon aina ole luottamista. Toinen taas se, että kun pohjoisen kansan edustaja oikein eläytyy kertomaan ehkä sellaista, minkä olettaa kuulijansa haluavan tietää, ei nähtävästi ole kyse varsinaisesta valehtelemisesta...

Valtonen on kartoittanut 223 toisen maailmansodan hylkyä, joista valtaosa saksalaisia, suomalaisia on 16. Loput venäläisiä ja englantilaisia. Aluerajaus on vedetty Saksan pohjoisen ilmasotajohtajan alueeseen, Suomessa raja on Oulun tasalla, Norjassa Bardufossin. Ruotsi ei ole mukana.

Vihjeet hylyistä ovat tulleet eri tahoilta, ja monilla retkillä oli mukana varsin persoonallisia kumppaneita - ja ajoneuvoja. Kaikilla sama into lentokoneen perään. Tutkimusten tuloksena on selvinnyt monta sotahistoriallista ja paikallista totuutta. Milloin on löydetty miehistön maalliset jäänteet, milloin ovat koneen aseet päätyneet tukiraudoiksi savupiipun muuriin tai alumiinilevyt kojun seinäksi. Historian ja museoinnin harrastaja voi vain harmitella, kuinka monta entisöintikohdetta onkaan menetetty romumetallin tai matkamuistojen kerääjille.

Vähän on paljon

Kirjan mainiot kuvat kertovat karua kieltään. Vähänpä sitä joskus jää jäljelle ja hyvin vähästäkin pystyy selvittämään hyvinkin paljon. Muutaman kerran ovat entiset sotaohjaajatkin palanneet "kaputtipaikoilleen".

Mukana on myös muiden lentokonearkeologien retkikertomuksia, joita on tehty sen jälkeenkin kun Valtonen lopetti. Etenkin Norjassa harrastus on laajaa ja hylkyjä runsaasti. Mielenkiintoista on huomata, miten puutteellisin varustein ensimmäiset reissut tehtiin...

Hannu Valtosen kirjoitustyyliä sävyttää mukava, vähän kuin vakavalla naamalla heitetty huumori.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.