Harrastajateatterikesä: Nuoren Wertherin kärsimykset oli audiovisuaalinen ja esteettinen aarre

Leichner & Klemettinen

Nuoren Wertherin kärsimykset

Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 17. 8. 2018

Johann Wolfgang von Goethen esikoisromaani kuvaa nuoren ja herkän taiteilijan Wertherin epätoivoista ja pakkomielteistä rakastumista nuoreen Lotteen Wahlheimin kaupungissa. Epätoivoisen rakkaudesta tekee paitsi se, että Lotte nai toisen miehen, Albertin, myös se, että Werther kokee saavansa elämänvoimansa ja itsensä toteuttamisen yllykkeen viime kädessä rakkauden kautta.

Kun Wertherin unelma tuhoutuu, Werther tuhoutuu. Tätä tuhoutumista on tarkasteltu monesti kärsivän taiteilijan arkkityypin näkökulmasta, joka voitaisiin kuvata ylitsevuotavassa tunteellisuudessaan kiusallisen banaalisti.

Eero Leichnerin ohjaama monologi on onneksi kaiken latteuden vastakohta. Benjamin Klemettinen kuvaa roolityöskentelyssään Wertherin tuskan kenen tahansa tuntevan olennon positiosta käsin, ei esimerkiksi rajatusti ummehtuneen taiteilijamyytin kautta, mikä toki olisi myös mahdollinen näkökulma.

Benjamin Klemettinen sisällyttää Wertherin hahmoon ihmiselämän olennaisimmat hetket itkuineen ja nauruineen. Klemettisen kyky räjäyttää Werther milloin syvästä lamaannuksesta, milloin vastustamattoman huumorin sävyttämästä olemassaolon onnellisesta ihmettelystä myrskyävään eksistentiaaliseen ahdistukseen aiheuttaa monia vilunväristyksiä vajaan puolitoistatuntisen esityksen aikana.

Goethen kirjeromaani mahdollistaa mainiosti kronologisen väljyyden eli tekstikatkelmien yhdistelyn sieltä täältä palvelemaan parhaalla mahdollisella tavalla esityksen dramaturgisia vaatimuksia, suomen kielen suosituilla voimasanoilla väkevästi värittäen.

Eero Leichnerin ohjauksessa Wertherin kirjeiden katkelmien yhdistely on toteutettu briljantisti, kun myös 1700-luvulla kirjoitetun romaanin typerän yksipuolinen miehisen rakastamisen korostaminen on aiheellisesti sivussa.

Valojen ja musiikin dynaamisesti kallisarvoinen rooli tarinankuljetuksessa tekee näytelmästä audiovisuaalisen kultakimpaleen. Mikä sopisi paremmin taustoittamaan Wertherin kärsimysten katkeransuloista tunnelmaa, kuin vaikkapa Edith Piafin chansonit?

Harrastajateatterikesän viimeinen esitys on sunnuntaina kello 11 nähtävä Helsingin Gayteatterin Homomman Suomen historia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Nukketeatteri Sytkyt toi Pessin ja Illusian nukketeatterina Jyväskylään

Jyväskylä Sinfonia: Improvisoinnista nauttiva virolaiskapellimestari Jaan Ots johtaa keskiviikkona muun muassa Arvo Pärtin oppi-isän sävellyksen

Keskisuomalaiset taiteilijat esittäytyvät Maalauksen juhlaa! -näyttelyssä Beckerillä

Mika Kaurismäen Mestari Cheng kutsuttu useille elokuvafestivaaleille

Kielijuttu: Hopsan, hoppla ja hupsis – tunnistatko, mitä kieltä nämä ovat? Tuntemuksia ilmaistaan samankaltaisesti monessa eri kielessä

Sivuhenkilö Anna Laineesta tuli Outi Pakkasen dekkareiden suosikkihahmo, jota ilman kirjailija ei voi olla, vaikka välillä haluaisikin

Runoilija ja kirjailija Aila Meriluoto on kuollut – "Aikansa feministi, varsinkin näissä päiväkirjoissa", Panu Rajala luonnehtii

Levyarvio: Onni Rajaniemen herkkää Suomi-rock-kaahausta

Harvinainen tapaus Suomessa: Enid Blytonin seikkailuromaaniin perustuva näytelmä ensi-iltaan

1 500 haki, 60 otettiin – Maailmanmusiikkitapahtuma WOMEX käynnistyy keskiviikkona ensi kertaa Suomessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.