Harrastajateatterikesä: Nuoren Wertherin kärsimykset oli audiovisuaalinen ja esteettinen aarre

Leichner & Klemettinen

Nuoren Wertherin kärsimykset

Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 17. 8. 2018

Johann Wolfgang von Goethen esikoisromaani kuvaa nuoren ja herkän taiteilijan Wertherin epätoivoista ja pakkomielteistä rakastumista nuoreen Lotteen Wahlheimin kaupungissa. Epätoivoisen rakkaudesta tekee paitsi se, että Lotte nai toisen miehen, Albertin, myös se, että Werther kokee saavansa elämänvoimansa ja itsensä toteuttamisen yllykkeen viime kädessä rakkauden kautta.

Kun Wertherin unelma tuhoutuu, Werther tuhoutuu. Tätä tuhoutumista on tarkasteltu monesti kärsivän taiteilijan arkkityypin näkökulmasta, joka voitaisiin kuvata ylitsevuotavassa tunteellisuudessaan kiusallisen banaalisti.

Eero Leichnerin ohjaama monologi on onneksi kaiken latteuden vastakohta. Benjamin Klemettinen kuvaa roolityöskentelyssään Wertherin tuskan kenen tahansa tuntevan olennon positiosta käsin, ei esimerkiksi rajatusti ummehtuneen taiteilijamyytin kautta, mikä toki olisi myös mahdollinen näkökulma.

Benjamin Klemettinen sisällyttää Wertherin hahmoon ihmiselämän olennaisimmat hetket itkuineen ja nauruineen. Klemettisen kyky räjäyttää Werther milloin syvästä lamaannuksesta, milloin vastustamattoman huumorin sävyttämästä olemassaolon onnellisesta ihmettelystä myrskyävään eksistentiaaliseen ahdistukseen aiheuttaa monia vilunväristyksiä vajaan puolitoistatuntisen esityksen aikana.

Goethen kirjeromaani mahdollistaa mainiosti kronologisen väljyyden eli tekstikatkelmien yhdistelyn sieltä täältä palvelemaan parhaalla mahdollisella tavalla esityksen dramaturgisia vaatimuksia, suomen kielen suosituilla voimasanoilla väkevästi värittäen.

Eero Leichnerin ohjauksessa Wertherin kirjeiden katkelmien yhdistely on toteutettu briljantisti, kun myös 1700-luvulla kirjoitetun romaanin typerän yksipuolinen miehisen rakastamisen korostaminen on aiheellisesti sivussa.

Valojen ja musiikin dynaamisesti kallisarvoinen rooli tarinankuljetuksessa tekee näytelmästä audiovisuaalisen kultakimpaleen. Mikä sopisi paremmin taustoittamaan Wertherin kärsimysten katkeransuloista tunnelmaa, kuin vaikkapa Edith Piafin chansonit?

Harrastajateatterikesän viimeinen esitys on sunnuntaina kello 11 nähtävä Helsingin Gayteatterin Homomman Suomen historia.

Uusimmat

Kulttuuri

Ihmisen osa -elokuvan näyttelijät: Tekotapa oli poikkeuksellinen

Kari Hotakaisen romaani Ihmisen osa innoitti elokuvaan – siinä hauskuus perustuu valehtelemisen taakkaan

Kirja-arvio: SS-johtaja Himmlerin hieroja Felix Kersten vaikutti tuhansien pelastumiseen sotavuosina, mutta Tapio Tammisen tietoteos ei näe hänessä sankaria

Balettilegenda Doris Laine on kuollut – "Hän oli sukupolvensa johtava tanssijatar", sanoo Jorma Uotinen

Uutisen takana: Kulttuuritalo vai autiotalo? – Villa Rana tarvitsee viipymättä liikahduksen eteenpäin

Jyväskylä Sinfonia laittoi kesähelteillä tonttulakit päähän, kun Sydämeni joulua äänitettiin – Waltteri Torikan kanssa tehty levy singahti listaykköseksi

Applelta uusi piirretty Tenavat-sarja

Levyarvio: Trygve Seimin kauniisti maalailevaa musiikkia kuuntelee mielellään

Levyarvio: Thought Gang - Mukavaa meteliä

Levyarvio: Ollapa suuri ja iso - The 1975 halusi tehdä klassikon

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.