Harrastajateatterikesän esityksissä otettiin kantaa – Jyväskylän Huoneteatterin Skavabölen pojat sai eniten palkintoja

Jyväskylän Huoneteatterin Skavabölen pojat -näytelmä palkittiin 5 00 euron kannustusrahalla Harrastajateatterikesän päätteeksi sunnuntaina Jyväskylässä. Raati kiitteli esitystä syvältä riipaisevaksi, eläytyväksi tulkinnaksi erään perheen tuhosta.

Jyväskylän Huoneteatteri palkittiin myös neljällä kunniamaininnalla: Jani Ahonen ja Sulo Siikaranta parhaasta roolityöstä, Marjo Riuttanen lavastussuunnittelusta ja Roope Jormakka valosuunnittelusta.

Oululaisen Ylimuonion Urheiluteatterin näytelmä Ei kyyneltäkään virrannut palkittiin 300 euron kannustusrahalla. Raati kiitti esitystä uhmaa ja rauhaa henkiväksi, vahvaan muotokieleen luottavaksi balladiksi vaietusta historiasta. Näytelmän käsikirjoittaja Hanski Lapinoja palkittiin käsikirjoituksesta ja musiikista ja Anu Enqvist ohjauksesta.

Tamperelaisen Sampo Ilmari Sepän Sotaratsu-monologi sai kolmannen, 200 euron kannustusrahan. Karismaattisen näyttelijän pohdinta asevelvollisuuden merkityksestä oli rohkea ja ymmärsi todellisuutta syvästi.

Viikonlopun aikana nähtyjen seitsemän esityksen teemoja olivat muun muassa asevelvollisuus, vanhustenhoidon tila ja parikymppisten ihmisten paineet. Päättäjäispäivän keskiössä olivat kahden aikakauden vapaustaistelijat: vuonna 1943 maanpetturina teloitettu Martta Koskinen ja muunsukupuolisen nuoren kasvutarina kaikkine paineineen.

Esityksistä neljä myytiin loppuun ja kokonaistäyttöasteeksi saatiin 90 prosenttia. Tapahtuman tuottaja Mari Saarinen on tyytyväinen siitä, että yleisö löytää tapahtumaan vuosi toisensa jälkeen.

Esityksiä arvioineeseen raatiin kuuluivat näyttelijä Hanna Liinoja, ohjaaja Samuli Reunanen ja näyttelijä Tapani Kalliomäki.

– Esityksiä katsoessa heräsi ajattelemaan omaa suhdetta yhteiskuntaan, omiin vanhempiin, entisiin ja nykyisiin puolisoihin ja lapsiin. Esitykset olivat vahvasti oman asian asiansa äärellä, Samuli Reunanen sanoo.

Esitykset Harrastajateatterikesään valitsi Jyväskylän kaupunginteatterin ohjaaja Anssi Valtonen. Hän totesi näytelmien synnyttäneen keskustelua niiden teemoista, ei niinkään teatterillisesta toteutuksesta. Jokaisen esityksen jälkeen käydyissä Jälkilöylyissä katsojat puhuivat juuri siitä mistä esityksetkin puhuivat.

–Olen onnellinen ja ylpeä, että harrastajateatterikentän moniäänisyys toteutui viikonlopun aikana, Valtonen toteaa.

Suomen Harrastajateatteriliitto toteutti Harrastajateatterikesän yhteistyössä Jyväskylän kaupunginteatterin kanssa. Teatterikuraattori Antti Niskanen pitää yhteistyötä rikastuttavana.

– Upeaa, että kaupunginteatteri saa olla osallisena tässä. Jyväskylä tunnetaan tasokkaana harrastajateatterikaupunkina ja kaupunginteatteri hakee mielellään yhteyksiä kentälle ja eri toimijoihin. Siinä mielessä tapahtuma sopii toimintaamme täydellisesti, Niskanen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.