Hauis kasvaa – Ylioppilasteatteri tekee Parviaisen Jumalan rakastajan

19 viikkoa sitten 29 ja puoli senttiä. Nyt 33 ja puoli senttiä. Sillä lailla kehittyi näyttelijä Janne Tuonosen hauiksen lepotilassa mitattu ympärysmitta.

– Minähän en ole koskaan tehnyt tällaista kuntosalitreeniä – ja kyllähän se on helkkarin mukavaa. Pikkuisen olen koukuttunut. Onhan se uskomaton fiilis, kun salilla huomaa, miten painot nousevat helpommin ja kroppa muokkautuu, sanoo Tuononen (s. 1988).

Harjoituksen jälkeen vallitsee "melkoinen endorfiinihumala".

– Kun salilta lähtee poispäin, niin siinä on Tuonosen Janne onnellinen mies. Hyvä, keskittynyt treeni, sehän on melkein parempaa kuin seksi!

Ankaralle treenaamiselle Tuononen sai alkukipinän viime keväänä, kun hänet valittiin pääosaan Jussi Parviaisen kirjoittamaan Jumalan rakastaja -näytelmään. Jyväskylän ylioppilasteatterille Jumalan rakastajan ohjaa Antti Suora, ensi-ilta on lauantaina.

– Oli siis bodarinäytelmä tulossa, ja huoli kävi kovaksi: jos joutuu lavalla esiintymään ilman paitaa, niin ei kai sitä voi liikaa vatsamakkaroita olla. Mutta pelkästään teatterin takia en kyllä olisi alkanut itseäni tällä tavalla kiduttamaan, kyse oli myös yleisestä elämäntapamuutoksesta.

Voimaharjoittelun myötä lisääntyi myös roolityössä tarpeellinen tietämys.

– Ymmärränpä nyt, mitä roolihenkilöt käyvät läpi, kun he alkavat muokata kroppaansa. Se on, tiedätkö, helpompi esittää bodaajaa, jos on itse tehnyt vähän sitä samaa!

On keskiviikko, ja JYTin Jumalan rakastaja menee jo loppusuoraa. Miltä nyt tuntuu?

– Väkisin alkaa jännitys nousta, että kohta se on, kohta se on. Mutta ensi-illasta ja koko projektista on tosi hyvä fiilis. Lauantai kun tulee, niin sitten lähtee niin että tärisee.

Parviaisen näytelmä oli kantaesityksensä (1984) aikaan raju teos, joka herätti paljon keskustelua. Miltä näytelmä tuntuu sinusta nyt?

– Lähdin tähän mukaan ylipäänsä sen vuoksi, että teksti on minusta ajankohtainen vielä tänäkin päivänä. Siinä on paljon ajatonta, sellaista joka on vain korostunut nykyaikaan tultaessa.

Tuonosen mukaan Jumalan rakastajassa on kyse turvan hakemisesta, muun muassa.

Mistä turvaa hakee Juska Paarma, Tuonosen esittämä näytelmän päähenkilö?

– Monihan hakee turvaa fysiikasta ja omasta ulkomuodosta, toiset hakevat henkiseltä puolelta, esimerkiksi uskonnoista. Juska on valjastanut omaan projektiinsa nämä molemmat.

Juska on sekakäyttäjä?

– Suoraan sanoen, joo. Menee uskontopuoli ja Daavid-patsaaksi pyrkiminen käsi kädessä.

Jumalan rakastaja ensi-illassa ylioppilastalo Ilokivessä Jyväskylässä lauantaina 8. marraskuuta kello 13.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .