Heikki Laakso: Nauru jää pystyyn

Heikki Laakso

Nauru jää pystyyn

Mediapinta 2015. 327 s.

Miespiirin toveruuteen ja takavuosien kelaamiseen vaikuttaviin aineksiin kuuluvat muun muassa uho ja torjuttu alemmuus. Edellisellä karaistaan ja parannetaan jälkimmäistä. Se taas lisää luottamusta ja uskallusta herkistyä.

Heikki Laakson romaanissa tämä on luontevaa, sillä porukan jäsenet ovat kavereita poikavuosista saakka, ja heitä viittä yhdistää musiikki, sukupolvien suurenmoinen tulkki. Tässä tapauksessa soitin kiertää liki tauotonta punk-rockia.

Laakso tuntee bändit ja biisit. Viisikko löytää punk-lyriikoista rupattelunjuurta ja slogania. Heidän 70–80-lukulaisuutensa ei ole sammunut, niin kuin suosikit eivät fanin varttuessa yleensä tapaa karata. Romaanissa vilahtelee sen verran rutkasti punk-nimiä, että viimeistellyimpään tunnelmaan se vienee lajin intohimoisimmat sisäistäjät.

Kerronta-ajassa jutellaan levyjen alla. Laakso on pitkän vuoropuhelun realisti. Repliikit ovat nasevia ja kuorivat vähä vähältä esiin henkilötasojen vakavampia kerroksia – tai henkilötason. Sillä vaikka rento dialogi jatkumistaan jatkuu, kuoriutuu eri aloilla toimivien mutta samankaltaisten tyyppien jutuista kuin yhden punk-kapinallisenakin kesyyntyneen miehen odysseia; mikä toki voi toimia jonkinlaisena sukupolven mallikuvana.

Teksti kertaa viihde- ja asiailmiöitä nykyaikaa kohti rullaten ja myönteisin mielin tulevaisuuteen avaten. Läheiset ja eloisat keskustelut, kosteat ehkä, mutta melko varauksettomat auttavat lisäksi ratkomaan uuden elämänsuunnan mahdollisuutta.

Murjaisut ja muistot saavat lievän sovinistisen, so. selkeän ei-feminiinisen korostuksen. Se viittaa isojen äijien vekaramaiseen urheiluhulluuteen, ei vain jalkapallossa ja viihteessä vaan ylipäätään elämässä. Punkin kentällä pelataan äänestys- ja tietokisoineen niin kuin ”hyvä”, ”paras”, ”parempi” -foorumeilla on maskuliininen tapa. Lajin papitarta Patti Smithiä ei mainita henkilö- ja bändigallerian joukoissa.

Kirjan haitta on sen tasavetoinen pitkitys. Toisteluun altista puhesumaa olisi voinut jaksottaa, juonittaa, tiivistää. Olisi sopinut punk-teemaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.