Heikki Muilu - Venäjän sotilaat valkoisessa Suomessa

HEIKKI MUILU
Venäjän sotilaat valkoisessa Suomessa
Atena 2010, 195 s.
Lapualainen opettaja Heikki Muilu tuli joskus kysäisseeksi vuoden 1918 sotaan osallistuneelta isältään, kuinka Lapualla olleet venäläiset oikein riisuttiin aseista. "Ei siinä ole mitään kertomista. Aseet vaan lastattiin rekeen ja sillä hyvä", vastasi isäukko.

Tuo huomautus sopi niin huonosti vapaussota-aiheiseen sankarikirjallisuuteen, että Muilu päätti ottaa asioista selvän. Jälleen totuus oli taruja ihmeellisempää. Aseistariisunta kävi varsin vaivattomasti, sillä venäläiset upseerit olivat valkoisten kanssa samalla puolella. He halusivat päästä eroon venäläisistä bolshevikeista yhtä kiihkeästi kuin Suomen valkoiset omista punaisistaan.

Sisällissodan alkuvaiheissa valkoiset venäläiset upseerit saivat edelleen asua vuokra-asunnoissaan täydellä palkalla. Kun heidän palkkaetujaan haluttiin kaventaa, itse ylipäällikkö Carl Gustav Mannerheim jyrähti, että "palkkaa maksetaan niin kauan kuin yksikin kopeekka Venäjän rahaa on minun käytettävissäni".

Tuhansien venäläisten rivimiesten asiat sujuivat huonommin. Heitä ryhdyttiin rahtaamaan junalla ja hevosilla rajan taakse, mutta monet joutuivat odottelemaan täpötäysissä vankiloissa. Olosuhteista valittaneet ammuttiin oikopäätä. Sotilaille oli luvattu, että he saavat aseensa takaisin Venäjän rajalla, mutta valkoisille suomalaisille ne lopulta jäivät.

Näistä aineksista Muilu on kutonut mielenkiintoisen, historiasta kiinnostuneelle paljon uutta tietoa antavan kertomuksen. Kirjoittaja on rajannut aiheensa hyvin ja hänen perustelunsa ovat vakuuttavia. Mainio historiikki lähes vaietusta aiheesta.

Muilun kirja myös muistuttaa mieliin, että vuoden 1918 sota oli paitsi suomalaisten keskinäinen kamppailu myös osa Neuvosto-Venäjän kansalaissotaa. Mannerheimilla oli sama tavoite kuin Suomessa olleilla venäläisillä upseereilla: pyyhkäistä Venäjän bolshevikit pois maan päältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.