Helmi Kekkonen - Valinta

HELMI KEKKONEN

Valinta

Avain 2011. 160 s.
Helsinkiläinen Helmi Kekkonen (s. 1982) on siirtynyt toisessa teoksessaan novelleista pienoisromaaniin. Valinta jatkaa onnistuneesti Kotiin-novelliteoksen (2009) kiitettyä lyyrisen proosan linjaa.

Valinta rakentuu kolmen naisen näkökulmalle: Ruut-äidin sekä Aava- ja Helena-tytärten. Aavan näkökulma avautuu "sinulle", rakastetulle ja kaivatulle. Teos purkautuu taaksepäin. Isä on kuollut äkillisesti, ja veli Ilja on lähtenyt omille teilleen mitään selittämättä.

Surun keskeltä alkaa paljastua perhesalaisuus. Mielikuvat ja muistot ovat samanaikaisesti lohtu ja piina. Ruut purkaa suruaan kirjoittamalla: "Ulkona valo muuttui ja minä kirjoitin lisää, taloa tyhjäksi, ikävääni kauemmas." Jatkuvan luopumisen teema saa ytimekkään muodon: "Joskus minusta tuntuu kuin elämäni olisi sarja toisten ihmisten lähtöjä."

Aavan näkökulma on teoksen painokkain. Sen kautta tuodaan esille kauan vaietun menneisyyden painolasti, paljastumisen aiheuttama suuttumus ja kadotetun veljen ikävöinti. Voiko minuus rakentua muiden valheellisuudelle? Kuinka tästä jatketaan eteenpäin? Ratkaisu löytyy samalla, kun uusi yhteys äidin ja tyttären välillä alkaa rakentua.

Muistin olemuksen pohdinta on kliseisintä teoksessa: "Kuinka paljon on todella tapahtunut ja kuinka paljon on vain kuvia, toisten kertomaa, toisten läpi nähtyä." Silti Valinta on hiljaisesti latautunut täyteen merkityksiä. Sen seesteinen, kirkastunut tyyli on lempeää ja lohdullista, ja sen viipyilevä, unen-omainen tunnelma lääkitsee puhumattomuuden aiheuttamia haavoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.