Helsinki-Cotonou Ensemble: Fire, sweat & pastis (No Problem! Music)

Kahdeksanmiehinen Helsinki-Cotonou Ensemble kuuluu suomiafron nousevaan uuteen aaltoon. HCE on tosissaan afronsa kanssa, käsillä on jo toinen pitkäsoitto kahden vuoden sisään. Bändin vetäjät, kitaristi Janne Halonen ja beniniläinen laulaja-perkussionisti Noël Saizonou, ovat säveltäneet liki kaiken materiaalin, ja kynä on entisestään terävöitynyt.

Bändin ydinryhmään kuuluvat basisti Sampo Riskilä ja rumpali Juha Räsänen kantavat suuren vastuun. Afrossa svengin pitää olla sekä armottoman tiivistä että eläväistä, ja sitähän se nyt on. Puhaltajien on helppo yhtyä tähän ilotulitukseen.

Laulupuoli on ryhmälle pienoinen ongelma. Biisit ovat niin iskeviä, että kultaisella kurkulla varustettu laulaja voisi tehdä biiseistä isoja hittejä maailmalla, mutta nyt ennustetta on vaikea laatia. Yrityksen tai tunteen puutteesta Saizonouta ei voi syyttää, mutta pieniä teknisiä ongelmia on havaittavissa ja persoonallisempi soundikin auttaisi kovasti.

Joka tapauksessa ryhmä osaa sekoitella funkjazzia ja afrobeatia todella maukkaasti, ja oman mausteensa tuovat beniniläiset perinnerytmit ja paikalliskielet. Saizonoun englannin aksenttia ei hymyilemättä kuuntele, ja rento ilakointi on HCE:n merkittävintä antia myös musiikillisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.