Henkesi edestä

Petri Kotwican uusimmasta ohjaustyöstä piti alun perin tulla trilleri, muuta siitä tulikin kristillistä teemaa noudattava hieman tylsä draama. Mukana ovat synti, hyvitys, suru ja anteeksianto. Elokuva kertoo kahden pariskunnan toisiinsa liittyvät tarinat.

Viimeisillään raskaana oleva Kiia (Laura Birn) ja aviomies Lauri (Eero Aho) ajavat pimeää tietä kohti sairaalaa, kun jokin osuu heidän tielleen. Lauri syyttää törmäyksestä peuraa, ja pariskunta jatkaa matkaa. Sairaalassa Kiia tutustuu Hannaan (Mari Rantasila), jonka mies Risto (Teijo Eloranta) on jäänyt auton alle samoilla seuduilla. Palaset loksahtelevat hitaasti paikoilleen.

Asetelma on mielenkiintoinen ennen kaikkea siksi, että Lauri on työkseen pappi. Päätös toimia itsekkäästi ja jättää pahoin loukkaantunut mies tienviereen virumaan on täysin kaikkea sitä vastaan mitä Lauri virkansa puolesta edustaa. Jokainen kolmesta päähenkilöstä koettaa vuorollaan salata jotain ja yrittää luovia painajaismaisesta tilanteesta jollain tavoin eteenpäin. Käsikirjoitus alustaa mielenkiintoisen tilanteen ja korostaa sitä sitten ihan liikaa. Elokuvan selkeä sanoma on, ettei kauheille asioille voi saada hyvitystä kuin oppimalla antamaan anteeksi.

Elokuvassa soiva urkumusiikki on kaunista mutta myös hieman pitkästyttävää ja välillä jopa synkkää. Päänäyttelijät suoriutuvat osistaan kohtuullisen hyvin, paras on Eero Aho väärin tekevänä pappina, eikä Laura Birnissäkään ole moittimista. Mari Rantasilalta olisin toivonut vielä vähän enemmän ilmeikkyyttä. Turku ja Turun saaristo ovat elokuvassa hyvin esillä.

Tähtiä 2/5

Sisä-Suomen Lehti julkaisee äänekoskelaisista elokuvaharrastajista koostuvan raadin arviot tuoreista ensi-iltaelokuvista. Raatiin kuuluvat: Jaana Tani, Matti Pasanen ja Hannu Lönnroth.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.