Henry Miller - Ilmastoitu painajainen

HENRY MILLER Ilmastoitu painajainen Suom. Petri Leppänen. Sammakko 2007, 280 s.

Henry Millerin (1890-1980) yksi keskeisimmistä, elinvoimaisimmista ja haltioituneimmista teoksista on Ilmastoitu painajainen. Millerin 1940-luvulla kirjoittama terävä kulttuurikritiikki on epätavanomainen matkakirja ja henkilökohtainen tilinteko Amerikasta. Teoksen etäännytetty näkökulma on tietyllä tavalla "eurooppalainen", vaikka se onkin amerikkalaisen kirjoittama.

Miller asui kymmenen vuotta 1930-luvulla Ranskassa Pariisissa. Sieltä hän palasi tyhjätaskuna ja tuhlaajapoikana takaisin kotimaahansa ja päätti kirjoittaa tästä kokemuksestaan kirjan. Miller koki shokin nähtyään, miten steriili, synteettinen ja "historiaton" modernin Amerikan arkkitehtoninen ilme onkaan. Elämänmuodon kaupallisten ja materiaalisten arvojen ylivalta suhteessa henkisiin elämyksiin oli jo tuolloin käsinkosketeltava. Miller pyrkikin etsimään marginaalista, poikkeamista, amerikkalaisuuden henkistä ydintä.

Alussa Miller oli vahvasti sitä mieltä, että parhaat kirjat Amerikasta ovat kirjoittaneet ne, jotka eivät ole siellä koskaan edes käyneetkään. Franz Kafkan huikea romaani Amerikka on tästä paras esimerkki.

Millerin julma ja karheanhellä Amerikka-kuva on kestänyt hyvin aikaa. Sillä on edelleenkin henkistä kantavoimaa hahmottaa sekä amerikkalaisen unelman painajaismaisia että idealistisia piirteitä.

Retoriikan ja todellisuuden välinen kuilu on aina ollut vahva jännite amerikkalaisessa yhteiskuntaelämässä. Presidentinvaalit on eräs keskeinen amerikkalaisen retoriikan näyttämö.

Kuvataiteilija Edward Hopper hahmotteli hyvin maalauksissaan tämän amerikkalaisen modernin kaupunkikulttuurin "aution maan -kokemuksen". Millerin kirjallinen mosaiikki rakentaa "hopperilaisen" elämyksen pohjalta omaa visiotaan.

Millerin näkemyksellisyydessä on myös sukulaisuutta 1960-luvun amerikkalaisen näkijän Andy Warholin taiteen kykyyn pureutua esineiden maailman kylmään kiehtovuuteen, siihen mikä materiassa oikein houkuttelee.

HANNU WAARALA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.