Hereafter

HEREAFTER

JARMO VALKOLA

Clint Eastwoodin ohjaama ja yhdessä Steven Spielbergin kanssa tuottama ensi-iltaelokuva Hereafter kuvaa onnettomuuksien ja menetysten jälkihoitoa, ihmiselämän suruun, traumoihin ja shokkeihin liittyviä kokemuksia. Kyse on yhdenlaisesta rajalla olemisesta, tuonpuoleisen tuntemuksista, jotka vaivaavat elokuvan päähenkilöitä. Samalla Eastwood kuvaa myös ihmisen etsintää, yksinäisyyttä ja siitä seuraavaa kontaktin hakua.

Hereafterissa liikutaan inhimillisen todellisuuden moniulotteisilla vyöhykkeillä. Tsunamit ja Lontoon metrossa tapahtuneet räjähdykset ovat sellaista aikamme todellisuutta, jota Eastwoodin elokuva osaltaan heijastaa. Eastwood kietoo nämä näkymät Peter Morganin käsikirjoittamaan tarinaan kolmesta järkytyksiä ja pettymyksiä elämässään kokeneesta henkilöstä.

Marie Lelay (Cécile de France), Ranskan television toimittaja, kokee tsunamin ja melkein menehtyy. Kuoleman portilla vierailu ja sitä seuraavat hallusinaatiot piinaavat häntä alituiseen ja hän alkaa tutkia kuoleman kokemusta. George Lonegan (Matt Damon) on meedio, ihmismielen syvyyksien näkijä ja menehtyneiden kanssa kommunikoija, joka kokee tämän poikkeuksellisen taitonsa kirouksena. Hänen veljensä (Jay Mohr) haluaa hyödyntää Georgen taitoja ensisijaisesti taloudellisessa mielessä. Marcus (Frankie ja George McLaren) on herkkä, juuri kaksoisveljensä traagisesti menettänyt nuori poika, joka kamppailee oman surunsa ja äitinsä Jackien (Lyndsey Marshal) lohduttoman päihteiden käytön välimaastossa.

Hereafterin päähenkilöt ovat vaeltavia elämän kulkijoita, joiden kokemukset tuntuvat todellisilta. Eastwoodin ohjaustyyliä leimaa luistavuus ja kiinnittyminen ihmisten kohtaloihin. Inhimillinen elämä ja siihen kuuluvat merkitysten palaset ovat läsnä tarinan kuvissa ja äänissä aidon tuntuisesti. Elokuva koskettaa elettyä elämää ja vakuuttaa tiheällä, dramaattisella eetoksellaan.

Hereafter-elokuvassa Clint Eastwood (Yön painajainen, Bird, Kalpea ratsastaja, Armoton, Täydellinen maailma, Hiljaiset sillat, Million Dollar Baby, Gran Torino) kykenee ravistamaan liioitellun sentimentaalisuuden kerrontansa yltä ja pyrkii ohjauksen myötä saavuttamaan linjakkaan ja sujuvan tiiviyden. Tässä hän onnistuu ja kokonaisuutena Hereafter on moninaisia pohdintoja herättelevä teos, jonka tapahtumissa liikutaan ympäri maailmaa, Pariisin, San Franciscon ja Lontoon metropoleissa. Eastwood osaa välttää turhan yliluonnollisuuden korostusta ja yhdistää laajan materiaalinsa hallituksi ja mietteliääksi kokonaisuudeksi.

Elokuvallisen muodon taitajana Eastwoodin ote tuntuu vain syvenevän. Myös näyttelijätyöt ovat antoisia. Matt Damonin melankolinen, Charles Dickensin luoman kirjallisuuden valloittavasta kielestä nauttiva George kuuluu tähän, samoin Cecile de Francen kokemuksistaan kirjaa tekevä Marie sekä Frankie ja George McLarenin esittämä Marcus, jonka epätoivoinen ja hellittämätön suru tuntuu läheiseltä.

JARMO VALKOLA

Ohjaus: Clint Eastwood. Rooleissa: Matt Damon, Cécile de France, Frankie McLaren, George McLaren. Tyylilaji: draama, fantasia, jännitys. (K 13).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.