Herttileijaa, miten hyvä esitys – Harrastajateatterikesä avautui Ofelia-ryhmän Arjen yksinäisillä

Ofelia-ryhmä

Arjen yksinäiset

Harrastajateatterikesän avajaisesitys Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 17. 8. 2018

Toisella puoliajalla olemme keskellä hyvän haltijan johtamaa improvisoitua kohtausta. Tai siltä se vaikuttaa: käänteet ovat hyvän improvisaation tapaan hämmästyttäviä ja pitkälti täydellisen yllättäviä, ja aivan äärimmäisen onnistuneen improvisaation tapaan ne soljuvat ikään kuin kaikki olisi suunniteltu. Kaiken aikaa takaraivossa jäytää kuitenkin impro-yleisön jännitys: onnistuvatko ne tässä, voi, toivottavasti ne onnistuvat!

Ne onnistuvat!

Tässä puheena olevassa kohtauksessa nelikymppinen duunari Ossian etsii naista Tinderissä. Häntä saapuu auttamaan antiikin Kreikan naurun jumala Baubo, jolla näyttäisi olevan päässään, öh, pimppi. Ossian saa vastakaikua kosmetologi Sirkalta (muilta ei saakaan, tykkäyksiä yksi) ja siirtyy viettämään joulua tämän luokse. Baubo saapuu mukaan sukkahousujen (!) muodossa.

Kolmikko päätyy esittämään lukudraamaa. James Dean ilmestyy. Jättiläinen-elokuva viittaa Niskavuori-saagaan. Ofelia, Hamletin rakastettu menehtyy. Hätäkeskus auttaa.

Ja tämä oli Arjen yksinäiset -esitystä sen selkeimmästä päästä.

Välillä on hauskaa, aika usein on viehättävän käsittämätöntä. Varsinkin ensimmäisellä puoliajalla, joka koostuu irrallisilta vaikuttavista kohtauksista.

Kyllä niitäkin jokin yhdistää, ehkäpä hieman ruotsalaismestari Roy Anderssonin elokuvista muistuttava vinksahtanut tunnelma.

Lavalla nähdään kolme mainiota näyttelijää: Marjo Maula, Miikka J. Anttila ja Neea Viitamäki. Kyseessä on näyttelijänä parhaiten tunnetun Ria Katajan esikoisohjaus, ja herttileijaa, miten se on hyvä. Kokonaisuus tursuilee pieniä kekseliäitä ratkaisuja. Ääni- ja valosuunnittelukin on priimaa.

Lähellä loppua tapahtuu rooleista pudottautumiselta näyttävä tilanne.

Piti luntata Ofelia-ryhmän verkkosivuilta: siitä tässä on tekijöiden mukaan pitkälti kyse, rooleista ja odotuksista. Sanoisin vielä, että häpeästä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .