Herttileijaa, miten hyvä esitys – Harrastajateatterikesä avautui Ofelia-ryhmän Arjen yksinäisillä

Ofelia-ryhmä

Arjen yksinäiset

Harrastajateatterikesän avajaisesitys Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 17. 8. 2018

Toisella puoliajalla olemme keskellä hyvän haltijan johtamaa improvisoitua kohtausta. Tai siltä se vaikuttaa: käänteet ovat hyvän improvisaation tapaan hämmästyttäviä ja pitkälti täydellisen yllättäviä, ja aivan äärimmäisen onnistuneen improvisaation tapaan ne soljuvat ikään kuin kaikki olisi suunniteltu. Kaiken aikaa takaraivossa jäytää kuitenkin impro-yleisön jännitys: onnistuvatko ne tässä, voi, toivottavasti ne onnistuvat!

Ne onnistuvat!

Tässä puheena olevassa kohtauksessa nelikymppinen duunari Ossian etsii naista Tinderissä. Häntä saapuu auttamaan antiikin Kreikan naurun jumala Baubo, jolla näyttäisi olevan päässään, öh, pimppi. Ossian saa vastakaikua kosmetologi Sirkalta (muilta ei saakaan, tykkäyksiä yksi) ja siirtyy viettämään joulua tämän luokse. Baubo saapuu mukaan sukkahousujen (!) muodossa.

Kolmikko päätyy esittämään lukudraamaa. James Dean ilmestyy. Jättiläinen-elokuva viittaa Niskavuori-saagaan. Ofelia, Hamletin rakastettu menehtyy. Hätäkeskus auttaa.

Ja tämä oli Arjen yksinäiset -esitystä sen selkeimmästä päästä.

Välillä on hauskaa, aika usein on viehättävän käsittämätöntä. Varsinkin ensimmäisellä puoliajalla, joka koostuu irrallisilta vaikuttavista kohtauksista.

Kyllä niitäkin jokin yhdistää, ehkäpä hieman ruotsalaismestari Roy Anderssonin elokuvista muistuttava vinksahtanut tunnelma.

Lavalla nähdään kolme mainiota näyttelijää: Marjo Maula, Miikka J. Anttila ja Neea Viitamäki. Kyseessä on näyttelijänä parhaiten tunnetun Ria Katajan esikoisohjaus, ja herttileijaa, miten se on hyvä. Kokonaisuus tursuilee pieniä kekseliäitä ratkaisuja. Ääni- ja valosuunnittelukin on priimaa.

Lähellä loppua tapahtuu rooleista pudottautumiselta näyttävä tilanne.

Piti luntata Ofelia-ryhmän verkkosivuilta: siitä tässä on tekijöiden mukaan pitkälti kyse, rooleista ja odotuksista. Sanoisin vielä, että häpeästä.

Harrastajateatterikesä

Lauantaina

Harrastajateatterikesä-festivaali jatkuu Jyväskylässä sunnuntaihin asti.

Lauantaina nähdään kolme esitystä: Kuusamon näyttämön Neljäntienristeys, Orimattilan teatterin Madaamit ja Laukaan teatterin Viimeiset mitalit. Perjantai-iltana puoli kymmeneltä Neljäntien risteys ja Viimeiset mitalit olivat loppuunvarattuja.

Harrastajateatterikesä järjestetään nyt 45. kertaa. Jyväskylässä tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2016.

Uusimmat

Kulttuuri

Ilmastonmuutos ja yläkoulujen maailma aiheina – Siperian nuorisoteatterien ensi-iltojen sarja starttaa Jyväskylässä

Puolensataa runoilijaa lausuu Eduskuntatalon portailla ilmastolakon tueksi

Taideakatemian 25  000 euron kuvataidepalkinnon ehdokkaat julki – palkinto jaetaan toukokuussa

Arvio: Pate Mustajärven teatterikeikka nojasi laulajan karismaan, mutta se ei riitä jos osa esityksistä on kuin lavalle heitettyjä raatoja

Sarja seitsemästä adoptoidusta sisaresta teki irlantilaisesta Lucinda Rileysta maailmankuulun – "Se tuli kuin ilmestys"

Sopraano Kajsa Dahlbäck, Electronic Chamber Music ja La Kala -ooppera esiintyvät Jyväskylän Kesän konserttiohjelmassa

Kirja-arvio: Kitarasankari kertoo elämästään – yhtyeenjohtaja ei lopulta paljoa eroa toimitusjohtajasta

Pianotaiteilija Olli Mustonen esiintyy Keuruun kirkossa keskiviikkona 27. maaliskuuta - ohjelmassa Beethovenin pianosonaatteja

Kirja-arvio: Elämä riisuu ihmisen – Eeva Kilpi kirjoittaa viisaasti vanhuudesta ja yksinäisyydestä sekä ekologisista ja tasa-arvon kysymyksistä

Ooppera-arvio: Alistetun kohtalo periytyy – Alban Bergin sosiaalikriittinen Wozzeck ei ole menettänyt ajankohtaisuuttaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.