Herttileijaa, miten hyvä esitys – Harrastajateatterikesä avautui Ofelia-ryhmän Arjen yksinäisillä

Ofelia-ryhmä

Arjen yksinäiset

Harrastajateatterikesän avajaisesitys Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 17. 8. 2018

Toisella puoliajalla olemme keskellä hyvän haltijan johtamaa improvisoitua kohtausta. Tai siltä se vaikuttaa: käänteet ovat hyvän improvisaation tapaan hämmästyttäviä ja pitkälti täydellisen yllättäviä, ja aivan äärimmäisen onnistuneen improvisaation tapaan ne soljuvat ikään kuin kaikki olisi suunniteltu. Kaiken aikaa takaraivossa jäytää kuitenkin impro-yleisön jännitys: onnistuvatko ne tässä, voi, toivottavasti ne onnistuvat!

Ne onnistuvat!

Tässä puheena olevassa kohtauksessa nelikymppinen duunari Ossian etsii naista Tinderissä. Häntä saapuu auttamaan antiikin Kreikan naurun jumala Baubo, jolla näyttäisi olevan päässään, öh, pimppi. Ossian saa vastakaikua kosmetologi Sirkalta (muilta ei saakaan, tykkäyksiä yksi) ja siirtyy viettämään joulua tämän luokse. Baubo saapuu mukaan sukkahousujen (!) muodossa.

Kolmikko päätyy esittämään lukudraamaa. James Dean ilmestyy. Jättiläinen-elokuva viittaa Niskavuori-saagaan. Ofelia, Hamletin rakastettu menehtyy. Hätäkeskus auttaa.

Ja tämä oli Arjen yksinäiset -esitystä sen selkeimmästä päästä.

Välillä on hauskaa, aika usein on viehättävän käsittämätöntä. Varsinkin ensimmäisellä puoliajalla, joka koostuu irrallisilta vaikuttavista kohtauksista.

Kyllä niitäkin jokin yhdistää, ehkäpä hieman ruotsalaismestari Roy Anderssonin elokuvista muistuttava vinksahtanut tunnelma.

Lavalla nähdään kolme mainiota näyttelijää: Marjo Maula, Miikka J. Anttila ja Neea Viitamäki. Kyseessä on näyttelijänä parhaiten tunnetun Ria Katajan esikoisohjaus, ja herttileijaa, miten se on hyvä. Kokonaisuus tursuilee pieniä kekseliäitä ratkaisuja. Ääni- ja valosuunnittelukin on priimaa.

Lähellä loppua tapahtuu rooleista pudottautumiselta näyttävä tilanne.

Piti luntata Ofelia-ryhmän verkkosivuilta: siitä tässä on tekijöiden mukaan pitkälti kyse, rooleista ja odotuksista. Sanoisin vielä, että häpeästä.

Harrastajateatterikesä

Lauantaina

Harrastajateatterikesä-festivaali jatkuu Jyväskylässä sunnuntaihin asti.

Lauantaina nähdään kolme esitystä: Kuusamon näyttämön Neljäntienristeys, Orimattilan teatterin Madaamit ja Laukaan teatterin Viimeiset mitalit. Perjantai-iltana puoli kymmeneltä Neljäntien risteys ja Viimeiset mitalit olivat loppuunvarattuja.

Harrastajateatterikesä järjestetään nyt 45. kertaa. Jyväskylässä tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2016.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Nukketeatteri Sytkyt toi Pessin ja Illusian nukketeatterina Jyväskylään

Jyväskylä Sinfonia: Improvisoinnista nauttiva virolaiskapellimestari Jaan Ots johtaa keskiviikkona muun muassa Arvo Pärtin oppi-isän sävellyksen

Keskisuomalaiset taiteilijat esittäytyvät Maalauksen juhlaa! -näyttelyssä Beckerillä

Mika Kaurismäen Mestari Cheng kutsuttu useille elokuvafestivaaleille

Kielijuttu: Hopsan, hoppla ja hupsis – tunnistatko, mitä kieltä nämä ovat? Tuntemuksia ilmaistaan samankaltaisesti monessa eri kielessä

Sivuhenkilö Anna Laineesta tuli Outi Pakkasen dekkareiden suosikkihahmo, jota ilman kirjailija ei voi olla, vaikka välillä haluaisikin

Runoilija ja kirjailija Aila Meriluoto on kuollut – "Aikansa feministi, varsinkin näissä päiväkirjoissa", Panu Rajala luonnehtii

Levyarvio: Onni Rajaniemen herkkää Suomi-rock-kaahausta

Harvinainen tapaus Suomessa: Enid Blytonin seikkailuromaaniin perustuva näytelmä ensi-iltaan

1 500 haki, 60 otettiin – Maailmanmusiikkitapahtuma WOMEX käynnistyy keskiviikkona ensi kertaa Suomessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.