Het-teatteri: Akka vaikka väkisin

Esitys 11.7.2015

Jos Seinäjoella juhlittiin lauantai-iltana tangokuninkaallisia, oli juhlatunnelmaa myös Kyyjärvellä, kun HET-teatterin upouusi Heikki Luoma -areena avattiin ensikerran. Luonnollisesti näytelmäksi oli valittu kesäteatterikingin Heikki Luoman teksti: Akka vaikka väkisin.

Näytelmän nimi antaisi odottaa kieppuilua nimenomaan parisuhteen tiimoilla mutta näin ei ole: näytelmässä äijäinen hirvenmetsästysseura joutuu koville, kun mestariampuja – mutta nainen – haluaa liittyä seuran jäseneksi ja avata jäsenyyteen tien muillekin naisille.

Alkaa armoton vääntö ja ongelman ratkaisua etsitään miesten ja naisten välisellä tarkkuusammuntakisalla. Vahvat, sukupuolisesti rajatut tiimit ajautuvat niin erilleen, että lopulta on kyse jo miehisen kunnian ja naisellisen vapauden kaksinkamppailusta – ja hauskaa yleisöllä riittää.

Mietinpä vain että minkähänlainen älämölö siitä nousisi, jos nämä kliseeroolit olisivatkin joskus toisinpäin: miehet kohtelisivat naisia samalla tavalla kuin nämä änkyrät justiinat jyräävät ukkojaan komediasta toiseen. Tuskin naurattaisi. Mutta miestä saa piestä. Se on viihdettä. Hmm...

Luoman teksti pelaa siis varman päälle: nainen jyrää ja mies vikisee, machotkin alistuvat riittävän tiukan naisen edessä, ja kun nyhverövanhapoika ei muuten saa asiaansa hoidettua, niin akaksi pääsee vaikka väkisin, kunhan nainen itse tarttuu tuumasta toimeen.

HET-teatterin esiintyjät ovat todella varmaotteisia laajalla näyttämöllä. Alueen akustiikka on häkellyttävän hyvä: puhe kuuluu reunapaikalle ja sanoista saa selvän. Mutta toki artikulointikin on näillä esittäjillä kohdallaan.

Ketään sen kummemmin esiin nostamatta totean vain, että nämä Karstulassa viime kesinä esiintyneet taitajat eivät petä missään kohtaa. Lisäksi ohjaaja Veli-Pekka Halmila hyödyntää mukavasti joukkoja, minkä tähden yksittäinen esittäjä ei joudu koskaan ele- ja liikekieleltä taitojaan vaativampaan tilanteeseen.

Mielestäni tämä näytelmä ei ole Luoman parhaita eikä hauskimpiakaan. Varsinkin toisen näytöksen ampumakisakohtaus venyy tolkuttomasti ja jännite on hakusessa. Mutta hienoa on se, että näytelmä ei myöskään heittäydy kosiskeleviin kaksimielisyyksiin eikä tyhjäpäiseen hömppään.

Ihan aito, elämässä mahdollinen kriisitilanne tulee käsittelyksi sujuvan komiikan keinoin ja hyvällä maulla. Menestystä toivotan uudelle teatterille koko sydämestäni!

Rooleissa: Jukka Paananen, Suvi Kantonen, Tarja Kultavuori, Matti Isopoussu, Heikki Kuhmonen, Martti Penttilä, Päivi Muhonen, Antero Ahonen, Eliisa Heiskanen, Hannu Muhonen, Henrik Huumarkangas. Ohjaus: Veli-Pekka Halmila.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.