Hetkiä 1918 -näytelmä tuo kuuluviin aikalaisten tuntoja runojen, muistelmien ja tarinoiden muodossa Jyväskylän kaupunginteatterissa

Viime vuonna Jyväskylän kaupunginteatteri huomioi keskisuomalaisia kahdessa Suomi 100 -hankkeessaan. Rikotaan rajoja -projekti mahdollisti maakunnan harrastajaryhmien äänten julkituonnin kaupunginteatterin näyttämöille Galleria Keski-Suomi -tapahtumassa. Myös Onnensirpaleita -näytelmä perustui keskisuomalaisten tarinoihin.

– Halusimme jatkaa tällä ajatuksella muistovuoden 1918 suhteen. Toimme erilaisia tuntoja kuuluviin näyttämölle aikalaistekstien muodossa, teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen kertoo.

Hyttisen ohjaama näytelmä Hetkiä 1918 sisältää Suomen sisällissodan aikana eläneiden yksilöiden kokemuksia runojen, muistelmien ja tarinoiden muodossa. Ääniä kuullaan sekä punaisilta että valkoisilta.

– Näytelmässä on tekstejä, jotka ovat syntyneet sisällissodan jälkeen, mutta niiden kirjoittajat ovat kaikki eläneet sisällissodan aikana. Esimerkiksi Frans Emil Sillanpään Hurskas kurjuus -romaanista on mukana materiaalia, Hyttinen kertoo.

Tekstejä tulkitsevat näyttelijät Anneli Karppinen ja Hannu Hiltunen.

Politiikan mustavalkoisuuksia on näytelmässä vältetty. Niin ikään aseita ja ruumiita ohjaaja ei halunnut tuoda näyttämölle.

– Kertomukset ovat jo itsessään hyvin ravistelevia.

Näytelmän dramatisoija ja tekstien valitsija Sirke Lääkkölä piti jo arkistomateriaalin selaamista “järkyttävän voimakkaana” kokemuksena.

– Karvat olivat pystyssä, kun kävin läpi rakkaudentunnustuksia sekä kostonhimon ja koti-ikävän kuvauksia.

Hilkka Hyttinen kertoo, että harjoituksissa on itketty ja naurettu paljon.

– Vaikka aihe on synkkä, esityksessä on paljon huumoria mukana, sillä vaikeissa tilanteissa huumori auttaa selviytymään.

Anneli Karppinen kuvaa näyttelijän perspektiivistä näytelmässä työskentelyä hyvin rankaksi ja palkitsevaksi kokemukseksi.

– Kun muistaa, kuinka lyhyt aika sisällissodasta on, tulee suhteellisuudentajua. On kaikkea muuta kuin itsestään selvää, että suomalaiset saavat todellisten vaikeuksien jälkeen elää rauhallisessa valtiossa. Ei tee mieli ainakaan annoskateuden kokoisista ongelmista valittaa, Karppinen toteaa.

Aikalaiskertomusten ohella näytelmässä kuullaan suomalaisten säveltäjien, kuten Armas Järnefeltin ja Toivo Kuulan musiikkia. Sellisti Ilkka Kauppi ja pianisti Eliisa Suni tulkitsevat yhteistyössä Jyväskylä Sinfonian kanssa toteutetun musiikin.

Muusikot kuvailevat kumpikin näytelmässä esitettyjä sävellyksiä hyvin vaikuttaviksi näin voimakkaan tarinallisessa kontekstissa.

– Luulen, että nämä sävellykset muodostavat tulevaisuudessa mielikuvan juuri tästä kokemuksesta, mikä on vain hyvä asia, Kauppi arvelee.

Hetkiä 1918 -näytelmän ensi-ilta pienellä näyttämöllä 30.8.2018.

Uusimmat

Kulttuuri

Sopraano Kajsa Dahlbäck, Electronic Chamber Music ja La Kala -ooppera esiintyvät Jyväskylän Kesän konserttiohjelmassa

Kirja-arvio: Kitarasankari kertoo elämästään – yhtyeenjohtaja ei lopulta paljoa eroa toimitusjohtajasta

Pianotaiteilija Olli Mustonen esiintyy Keuruun kirkossa keskiviikkona 27. maaliskuuta - ohjelmassa Beethovenin pianosonaatteja

Kirja-arvio: Elämä riisuu ihmisen – Eeva Kilpi kirjoittaa viisaasti vanhuudesta ja yksinäisyydestä sekä ekologisista ja tasa-arvon kysymyksistä

Ooppera-arvio: Alistetun kohtalo periytyy – Alban Bergin sosiaalikriittinen Wozzeck ei ole menettänyt ajankohtaisuuttaan

Teatteriarvio: Kulissin Kasvukipuja on rauhoittava kuvaus levottomasta elämänvaiheesta

Minna Rytisalo sai Tulenkantaja-palkinnon Canth-kuvauksellaan

Teatteriarvio: Taitaa tulla kesä – Hietaman Nuorisoseuran Rakkausresepti on kelpo komedia

Keikka-arvio: Zappa ja Marzi ne yhteen soppii – Ilmavoimien Big Band & Marzi Nyman Tribute to Frank Zappa ravintola Fanerissa 22.3.

Konserttiarvio: Sonaatit soljuivat syvästi - Ilkka Kauppi, sello, Eliisa Suni, piano, kaupungintalolla 21.3.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.