Hetkiä 1918 -näytelmä tuo kuuluviin aikalaisten tuntoja runojen, muistelmien ja tarinoiden muodossa Jyväskylän kaupunginteatterissa

Viime vuonna Jyväskylän kaupunginteatteri huomioi keskisuomalaisia kahdessa Suomi 100 -hankkeessaan. Rikotaan rajoja -projekti mahdollisti maakunnan harrastajaryhmien äänten julkituonnin kaupunginteatterin näyttämöille Galleria Keski-Suomi -tapahtumassa. Myös Onnensirpaleita -näytelmä perustui keskisuomalaisten tarinoihin.

– Halusimme jatkaa tällä ajatuksella muistovuoden 1918 suhteen. Toimme erilaisia tuntoja kuuluviin näyttämölle aikalaistekstien muodossa, teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen kertoo.

Hyttisen ohjaama näytelmä Hetkiä 1918 sisältää Suomen sisällissodan aikana eläneiden yksilöiden kokemuksia runojen, muistelmien ja tarinoiden muodossa. Ääniä kuullaan sekä punaisilta että valkoisilta.

– Näytelmässä on tekstejä, jotka ovat syntyneet sisällissodan jälkeen, mutta niiden kirjoittajat ovat kaikki eläneet sisällissodan aikana. Esimerkiksi Frans Emil Sillanpään Hurskas kurjuus -romaanista on mukana materiaalia, Hyttinen kertoo.

Tekstejä tulkitsevat näyttelijät Anneli Karppinen ja Hannu Hiltunen.

Politiikan mustavalkoisuuksia on näytelmässä vältetty. Niin ikään aseita ja ruumiita ohjaaja ei halunnut tuoda näyttämölle.

– Kertomukset ovat jo itsessään hyvin ravistelevia.

Näytelmän dramatisoija ja tekstien valitsija Sirke Lääkkölä piti jo arkistomateriaalin selaamista “järkyttävän voimakkaana” kokemuksena.

– Karvat olivat pystyssä, kun kävin läpi rakkaudentunnustuksia sekä kostonhimon ja koti-ikävän kuvauksia.

Hilkka Hyttinen kertoo, että harjoituksissa on itketty ja naurettu paljon.

– Vaikka aihe on synkkä, esityksessä on paljon huumoria mukana, sillä vaikeissa tilanteissa huumori auttaa selviytymään.

Anneli Karppinen kuvaa näyttelijän perspektiivistä näytelmässä työskentelyä hyvin rankaksi ja palkitsevaksi kokemukseksi.

– Kun muistaa, kuinka lyhyt aika sisällissodasta on, tulee suhteellisuudentajua. On kaikkea muuta kuin itsestään selvää, että suomalaiset saavat todellisten vaikeuksien jälkeen elää rauhallisessa valtiossa. Ei tee mieli ainakaan annoskateuden kokoisista ongelmista valittaa, Karppinen toteaa.

Aikalaiskertomusten ohella näytelmässä kuullaan suomalaisten säveltäjien, kuten Armas Järnefeltin ja Toivo Kuulan musiikkia. Sellisti Ilkka Kauppi ja pianisti Eliisa Suni tulkitsevat yhteistyössä Jyväskylä Sinfonian kanssa toteutetun musiikin.

Muusikot kuvailevat kumpikin näytelmässä esitettyjä sävellyksiä hyvin vaikuttaviksi näin voimakkaan tarinallisessa kontekstissa.

– Luulen, että nämä sävellykset muodostavat tulevaisuudessa mielikuvan juuri tästä kokemuksesta, mikä on vain hyvä asia, Kauppi arvelee.

Hetkiä 1918 -näytelmän ensi-ilta pienellä näyttämöllä 30.8.2018.

Uusimmat

Kulttuuri

Pianisti-kapellimestari Olli Mustonen Jyväskylä Sinfonian vieraana – "Klassinen musiikki on kuin metsä, loputon tutkimuskohde"

Vuoden nuori taiteilija on mediataiteesta ja performansseista tunnettu Nastja Säde Rönkkö

Jyväskylässä nähdään ensi kertaa sirkusta kirkossa

Kielijuttu: Hymytyttöjä ja lohikäärmepoikia vauvauutisissa

Leikkiä arkeen ja yhteisyyttä taiteen kautta – Katumaalaus johdattaa Aatoksenpuistoon, jossa voi pysähtyä uuteen Koloon

Metallica Suomeen heinäkuussa – rikkoi jo keväällä yleisöennätyksiä Helsingissä

Riihivuori-areenan isäntä vaihtuu – Uusi Iloinen Teatteri tulee Muurameen

Presidentti Niinistö ja Spike Lee yhteiskuvassa – lentomatkaa New Yorkiin väritti keskustelu elokuvatähdestä

Levyarvio: Kotiteollisuus on jumissa tiellä 666

Levyarvio: Paul Simon laittaa uutta väriä pintaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.