Hiljainen kevät - Taina Teerialho

TAINA TEERIALHO Hiljainen kevät WSOY 2008, 210 s.

Taina Teerialhon romaanissa Hiljainen kevät tarkkaillaan lintujen paluumuuttoa. Päähenkilö Hanna on naimisissa täysverisen lintumiehen kanssa. Hannallekin linnut ovat tärkeitä, mutta tästä ei seuraa yhteistä säveltä puolison Ilarin kanssa.

Kirjan nimi viittaa monenlaiseen äänettömyyteen. Se tuo mieleen myös Rachel Carsonin kuuluisan samannimisen kirjan, joka herätti ihmiset saastumisesta johtuvien luonnonkatastrofien uhkaan. Teerialho viittaa hieman tähänkin, mutta keskittyy ensisijaisesti toimimattoman avioliiton sisäisestä tyhjyydestä johtuvaan hiljaisuuteen. Lisäksi Hannalla on ongelmia kuulonsa kanssa, hän on vaarassa kuuroutua.

"Meidän suhteestamme oli kadonnut niin yhteinen halu kuin muukin tunne, tai se oli hyvin heikoilla", Hanna ikään kuin selvittelee suoraan lukijalle avioliittonsa huonoa kuntoa. Sitten hän kysyy Ilarin kantaa. Mies toteaa lakonisesti, ettei ole koskaan rakastanut Hannaa. Ilarin mielestä avioliitto on vain käytännöllinen järjestely.

Lähteä vai jäädä? Miten riuhtaista itsensä irti nuivasta liitosta? Parilla on Roope-poika. Kun Hannan synnytyksen aika tuli, Ilari kiidätti häntä sairaalaan bongausmutkan kautta. Mies vahtasi harvinaisuutta, nainen oli viimeisillään autossa. Tämän tragikoomisen leimahduksen kaltaista räväkkyyttä kirjaan olisi ehkä mahtunut enemmänkin. Nyt se jää vähän valjuksi.

HELENA MIETTINEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.