Hilkka Ylönen - Satuviitta

HILKKA YLÖNEN (TOIM.)

Satuviitta

Työryhmä: Mikko Oranen, Anne Tiainen, Essi Lehtinen. Ensi- ja turvakotien liitto ry 2008, 136 s. Jos perheessä on aikuisten välillä väkivaltaa, niin myös lapset voivat joutua väkivallan kohteeksi. Tämän kaltaiset tilanteet aiheuttavat lapsessa pelkoa ja ahdistusta.

Jyväskyläläisen kasvatustieteiden tohtorin ja satujen tutkijan Hilkka Ylösen toimittama uusin teos, Satuviitta, on tehty perheväkivaltaa ja esimerkiksi kaveripiirissä pelottavia asioita kokeneiden lasten auttamiseksi. Teoksen sadut on hyvä lukea ääneen lapselle.

Kirja on jaettu erityyppisiin satuihin lapsen ongelmien mukaisesti. Mukana on satuja hylätyksi tulemisesta, pelosta ja sen voittamisesta, lupausten rikkomisesta ja anteeksiantamisesta sekä hyväksytyksi tulemisesta ja toivosta.

Jokaisen sadun jälkeen on Ylösen laatima ohje, jossa hän antaa neuvoja, millaisista asioista lapsen kanssa voi keskustella. Näin syntyy turvallinen ilmapiiri, jossa tunnemaailmaa ahdistavat asiat voidaan käsitellä sadun mielikuvitushahmojen avulla.

Pienelle kuulijalle tai lukijalle ehkä vieraat sanat on selitetty tarinan lopussa.

Ylönen on valinnut kirjaan vanhoja klassisia satuja, kuten Hannu ja Kerttu, kertomuksia Suomen kansan seikkailusaduista, 1900-luvulla julkaistuja sekä Leena Laulajaisen ja Hannele Huovin viime vuosina kirjoittamia satuja.

Kaikki teoksen sadut luontuvat tarkoin kyseessä olevan ongelman käsittelyyn. Esimerkiksi Vappu Liipolan satu Vihreä hiiri on oivallinen tarina hyväksytyksi tulemisesta. Hiiri huomaa olevansa onnellisin ja hyväksytty juuri omassa harmaassa turkissaan.

Kirjan taidokkaan kuvituksen on tehnyt Sari Airola. Upeat värit ihastuttavat niin suurta kuin myös pientä lukijaa.

Satuviitta on osa Ensi- ja turvakotien liiton Katkaise ketju -projektia, joka auttaa tunnistamaan perheväkivallasta kärsivien lasten ja nuorten tilanteen, puuttumaan siihen ja käsittelemään sitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.