Himaset. Juustoon ei saa piirtää! - Aino Havukainen & Sami Toivonen

AINO HAVUKAINEN & SAMI TOIVONEN Himaset. Juustoon ei saa piirtää! Otava 2008, 60 s.

Lapsiperheen arjesta on usein hauskuus kaukana: sapuskaa pitää saada pöytään ja heti, legonappulat pyörivät jaloissa, pyykkikasa kaatuu päälle ja selkään sattuu. Komiikkaa siitä tulee, kun perhearjesta astuu askeleen taaksepäin ja ihmettelee koko hullunkurista tohottamista.

Finlandia Junior -palkittujen, Tatu ja Patu -kirjojen tekijöiden Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Himaset iskee tähän saumaan. Sarjakuvakokoelma on lapsiperheiden vanhemmille täsmäsuunnattu naurupommi. Himasten äidin ja isän sekä kahden pikkutytön askareista lohkeaa toinen toistaan hersyvämpiä juttuja.

Perheen äiti näyttää esimerkiksi, miten parivuoteen lakanat vaihdetaan niin tehokkaasti, että pölypunkit lähtevät yöpöydästäkin. Entä kuinka selvitään tusinan kaukosäätimen kanssa? Sankari-isä tutustuu pallomeren paheisiin. Perheen ravintolareissu saa puolestaan naapuripöydän nuoren parin harkitsemaan pillerireseptin uusimista. Lasten suusta kuullaan jälleen pari valittua totuutta.

Havukainen ja Toivonen loihtivat mestarillisia käsikirjoituksia sattumuksista, jotka he tuntevat ilmeisen hyvin omakohtaisesti. Kuvituksissa pienet ja suuret eleet vain vahvistavat nasevien lohkaisujen ja yllätyskäänteiden tehoa. Himasten kohkaamiselle saa nauraa vedet silmissä.

RISTO LÖF

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.