Himosteatteri: Doris ja laulumies (Ensi-ilta Jämsässä 6.7.2014)

Himosteatterin esittämä Doris ja laulumies on pirteä ja romanttinen musiikkinäytelmä. Jämsäläinen Risto Hakola on onnistunut erinomaisesti käsikirjoituksen laatimisessa: J. Karjalaisen laulut istuvat näytelmään kuin nenä päähän – ne itse asiassa ovat tarinan juonen luusto.

Esityksen elävästä musiikista vastaa taitava bändi Matti Ekmanin johtamana. Sovitukset ovat hyviä ja ilmeikkäitä, ja Katariina Hiukka on luonut musiikkinumeroihin erityisen onnistuneen koreografian, jossa hyödynnetään toimivaa rekvisiittaa. Muun muassa tähtisateenvarjot olivat vaikuttavat. Tanssi, soitto ja laulu hitsaantuvat yhteen esimerkillisesti.

Annu Sankilampi näyttää onnistuvat jokaisessa uudessa ohjauksessaan paremmin kuin edellisessä. Nyt ollaan jo kiitettävällä tasolla: kokonaisuus on harmoninen, saumaton ja esityksen rytmi upeasti kohdallaan. Tarina etenee tempolla, jossa katsoja ehtii aistia kaikkea joutumatta puuskuttamaan.

Marko Härkösen lavastus on niukka mutta täysin riittävä. Pia Raiskilan puvut ovat roolien elämäntilannetta kuvaavia, rokkimaailmaa myöten. Jon Pettersson hoiti miksauksen niin, että Karjalaisen laulujen upeista teksteistä sai selvää eikä laulu jäänyt säestyksen alle. Miten monenlaisia tuntoja rokkilegenda lauluissaan käsitteleekään!

Joni Leponiemelle rokkailevan laulumiehen rooli istuu: olemus on rento ja uskottava, ja Karjalaisen laulutkin kuulostavat hyviltä, vaikka ovat aika lailla ylärekisteriin sovitettuja hänen äänelleen. Käsien ojentelu alkaa vaikuttaa maneerilta, sitä on syytä harkita enemmän. Parhaista sävellajeista saa nauttia Jouni Leppikorpi, josta muun ilmaisun lisäksi kuoriutuu erittäin hyvä laulaja.

Naisrooleissa hyvää työtä tekevät Marjut Manninen niin kipeiden kuin onnellistavienkin tunnemyllerrysten tulkkina. Kaisa Mäkisessä on ihailtavaa rauhaa ja läsnäoloa. Wilma Mäkisen teini on todentuntuinen.

Veikkoset Samuli Hakala ja Tomi Ahonen työttöminä rakennusmiehinä ovat näytelmän hauskuuttajat, harmittomat ja eloisat.

Näytelmä kertoo yksinhuoltajaäidistä, joka sisarensa (Kaisa Rantala) kanssa raataa konkurssiin ajautuvan lomakylän pelastamiseksi ja huolehtii isäänsä kaipaavasta tyttärestään. Romanttisten tarinoiden tapaan aikoinaan häippäissyt isä ilmestyy paikalle tietämättä isyydestään. Yllättävä kohtaaminen ex-rakkaan kanssa herättää myös hiipuneet tunteet roihuun.

Tarinan juonessa on monia lempeitä käänteitä, joskin repliikkien virrassa käsitellään sujuvasti myös oikeita asioita ja yhteiskunnallisia ilmiöitä. Epäitsekkyys synnyttää kauniita rakkaudellisia tekoja, ja puhdas onni miellyttää katsojan omaa sielua – koskettaa.

Doris ja laulumies on kesän tunteikkaimpia näytelmiä, se on vissi se. Ja myös onnistuneimpia.

Käsikirjoitus: Risto Hakola. Ohjaus: Annu Sankilampi. Rooleissa: Joni Leponiemi, Marjut Manninen, Kaisa Mäkinen, Jouni Leppikorpi, Samuli Hakala, Tomi Ahonen, Kaisa Rantala, Wilma Mäkinen, Janette Ahlholm, Maija Häkkinen, Seppo Väänänen, Carita Tammelin, Niina Hyytiäinen, Annika Luukko, Janina Leppänen, Jenna Jalossuo. Bändi: Matti Ekman, Hannu Leppänen, Niko Inkiläinen, Pentti Nieminen.