Hippejä, sisällissotaa, gorilla ja Nirvana – katso lista Jyväskylän seudun syksyn teatteri-ensi-illoista

Jyväskylän seudulla nähdään syyskaudella 2018 parikymmentä ammattilais- ja harrastajaryhmien ensi-iltaa. Tarjonta vaikuttaa etukäteen monipuoliselta ja virkeältä.

Miko Kivisen ja Leea Klemolan Viettelyksen asuntovaunun saaminen tuoreeltaan Jyväskylään on mainio temppu Ad Astra -teatterilta.

Paljon sopii odottaa myös kahdelta tulossa olevalta kaupunginteatterin suuren näyttämön ensi-illalta, Perttu Leinos en ohjaamalta Merten Gorillalta ja Snoopi Sirenin Päivänsäteiltä. Ohjaajia yhdistää muun muassa se, että molempien edelliset Jyväskylän-työt olivat vauhdikkaita, vekkuleita ja mieleenpainuneita. Leinonen ohjasi rokkaavan version Niskavuoren naisista kaupunginteatterille vuonna 2014, Siren ohjasi Jyväskylään viimeksi 23 vuotta sitten. Tuolloin valmistunut Kuningas Ubu korkkasi uuden Ilokiven monitoimitilan ja oli ylioppilasteatterin 1990-luvun keskeisiä näytelmiä.

Esitetään jo

Kaupunginteatteri: Hair

Jyväskylän kaupunginteatterin alkaneen esityskauden suurin tuotanto on musikaali Hair. 1960-luvun lopun hippiliikettä ja aikakauden ajankohtaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä käsittelevän näytelmän on ohjannut Sini Pesonen.

Kaupunginteatteri: Hetkiä 1918

Hilkka Hyttisen ohjaama, runoista, muisteluista, tarinoista ja musiikista koostuva näyttämöteos käsittelee yksilötason tuntoja sisällissodassa. Kantaesitys.

Kanavateatteri: Jäähyväiset Pamela Andersonille

Pilvi Hämäläisen näytelmässä veljekset Hillo ja Ruupanen pyristelevät kohti aikuisuutta. Tavoitetta pyritään lähestymään muun muassa pöllimällä puku Kekäleestä, jotta saataisiin lopultakin naista. Kanavateatterin tragikomedia on Taru Eskonen-Myllylän esikoisohjaus. Ensi-ilta Laukaan Kuusassa oli 7. syyskuuta.

Kulttuuriosuuskunta Kuje: Hullu

Kujeen Hullua esitettiin jo viime syksynä täysille katsomoille, ja nyt näytelmä saa kahdeksan lisäesitystä. Hullu on Juha Hurmeen kirjoittama ja hänen omiin kokemuksiinsa perustuva tragikomedia mielen järkkymisestä, psykoosista ja suljetusta osastosta. Pääosaa esittää Mikko Maasola, ohjaus on Marianna Räsäsen. Uusintaensi-ilta Vakiopaineen teatteritilassa oli torstaina 13. syyskuuta.

Syyskuu

Huoneteatteri: Veriruusut

Anneli Kannon samannimisen sisällissotaromaanin näyttämöversio. Pääosissa ovat työläisnaiset ja tehtaan tytöt, jotka lähtevät toteuttamaan vallankumousta. Ohjaus on Erika Hastin. Ensi-ilta Huoneteatterissa 14. syyskuuta.

Kaupunginteatteri: Kovaa kyytiä

Anneli Karppisen ohjaama ja näyttelemä monologi kertoo omaishoitaja Lyyli Kiisselin rankasta elämästä. Näytelmän on Karppiselle kirjoittanut runoilija Jouni Inkala. Ensi-ilta pienellä näyttämöllä 21. syyskuuta. Kantaesitys.

Kaupunginteatteri: Merten gorilla

Ruotsalaisen Jakob Wegeliuksen palkittuun nuortenromaaniin perustuva seikkailutarina. Päähenkilö on valtamerilaivan konemestari – ja gorilla – joka yrittää pelastaa ystävänsä kapteenin vankilasta. Ohjaus on Perttu Leinosen. Ensi-ilta suurella näyttämöllä 22. syyskuuta.

Eurooppa Neljä: Oikeusjuttu

Franz Kafkan Oikeusjuttu on alati ajankohtainen mestariromaani yksilöstä käsittämättömän koneiston syövereissä. Eurooppa Neljän Oikeusjuttu on kirjan pohjalta dramatisoitu absurdi musiikkikomedia. Ohjaus on Antti Haikkalan, ensi-ilta Sepänkeskuksen TE4-klubilla 27. syyskuuta.

Lokakuu

Huoneteatteri: Kirjopesu

Mika Terävä palaa Huoneteatteriin kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Terävän kirjoittama ja ohjaama Kirjopesu on tragikomedia, joka kertoo vanhempien erosta ja perheen elosta tämän jälkeen. Ensi-ilta 19. lokakuuta. Kantaesitys.

Kaupunginteatteri: Oi ihana Panama

Tolkun karhu ja seikkailuihin altis tiikeri ovat päähenkilöt Tytti Vänskän ohjaamassa puolituntisessa perheen pienimmille suunnatussa esityksessä. Perustuu Janoschin lastenkirjoihin. Ensi-ilta yleisölämpiössä 25. lokakuuta.

Murmuu-teatteri: Dummy Run – kunnon komedia

Muun muassa väärinkäsityksiä, paniikkia ja kuolleiksi luultuja entisiä aviomiehiä sisältyy Murmuun syksyn näytelmään. Ohjaaja Iina Hakaselle Dummy Run on askel uuteen: hän on ohjannut lukuisia näytelmiä Korpilahden teatteriin yhdessä siskonsa Anu Hakasen kanssa, mutta Muuramessa hän ohjaa ensimmäistä kertaa yksin. Teksti on englantilaisen Dave Freemanin, joka teki urallaan runsaasti yhteistyötä muun muassa Benny Hillin kanssa. Ensi-ilta Muuramen kulttuurikeskuksessa 27. lokakuuta.

Teatterikone: Huono vaimo

Huono vaimo jatkaa muutama vuosi takaperin nähdyn Paska äiti -näytelmän viitoittamalla tiellä. Esityksessä vaimoja ja vaimoutta ruoditaan ennakkotietojen mukaan itseironisella huumorilla. Musiikkipitoisen näytelmän on kirjoittanut ja sen ohjaa Annu Sankilampi. Ensi-ilta Juomatehtaan studiossa 31. lokakuuta. Kantaesitys.

Marraskuu

Ad Astra: Viettelyksen asuntovaunu

Leea Klemolan ja Miko Kivisen kirjoittaman näytelmän kantaesitys Porissa oli viime talvena vähintään pieni suuri teatteritapaus. Leirintäalueelle sijoittuvassa tragikomediassa käsitellään absurdilla väänteellä vakavia aiheita mielenterveysongelmista sukupuolenvaihdoksen hormonihoitoihin. Jyväskylään näytelmä saatiin pikavauhtia, Ad Astralle sen ohjaa Erika Hast. Ensi-ilta Vakiopaineen teatteritilassa 2. marraskuuta.

JYT: Kuningatar K

Jyväskylän ylioppilasteatterin syksyn päätuotanto pohtii muun muassa sukupuoli- ja identiteettikysymyksiä Laura Ruohosen Kuningatar K -näytelmän kautta. Ruohosen näytelmän päähenkilön esikuva on Ruotsin jättiläisvaltakuntaa 1600-luvulla hallinnut Kristiina, joka kasvatettiin kuin mies, ja joka lopulta kieltäytyi kääntymästä luterilaisuuteen, luopui kruunusta ja muutti Roomaan. Edellisen kerran Kuningatar K nähtiin Jyväskylässä vuonna 2006 Huoneteatterissa. Ohjaus on Susi Nousiaisen ja ensi-ilta Ilokivessä nähdään 4. marraskuuta.

Torstaiteatteri: Paimenet

Mika Lahtisen johtaman Torstaiteatterin syksyn näytelmä kertoo muun muassa paimenista ja Jeesuksen syntymästä. Ensi-ilta Kulttuuritila Omenapuussa (Vapaudenkatu 24, Jyväskylä) 8. marraskuuta. Kantaesitys.

Kansannäyttämö: Grunge

Jyväskylän Kansannäyttämö jatkaa viime vuosina jo tavaksi käynyttä kantaesittämistä Kaisa Mattilan kirjoittamalla ja ohjaamalla näytelmällä. Grunge kertoo yhden perheen ja kahden ystävän elämästä pienellä maaseutupaikkakunnalla 1990-luvulla. Keskeisessä osassa tarinaa on musiikki ja musiikin merkitys. Esityksessä kuullaan muun muassa Nirvanan lauluja. Ensi-ilta Teatteri Miilulla 10. marraskuuta. Kantaesitys.

Kanavateatteri: Palkkamurhaajan painajainen

Francis Veberin hupaelmassa palkkamurhaaja ja itsemurhaa hautova mies päätyvät vierekkäisiin hotellihuoneisiin. Veber on tekijämiehiä myös elokuvan puolella: hän on ohjannut omista käsikirjoituksistaan muun muassa suositut komediat Hullujen häkki (1978) ja Se parhaiten nauraa (1998). Molemmat tunnetaan myös näytelminä, jälkimmäisen pohjalta on myöhemmin kirjoitettu musikaali ja elokuva Lainahöyhenissä. Ohjaus on Annu Sankilammen ja ensi-ilta Kuusassa 16. marraskuuta.

Eurooppa Neljä: Kaikkien aikojen naurut

Teatteri Eurooppa Neljä juhlii 30. toimintavuottaan vuosien varrella esitettyjen sketsien ja laulujen koosteella. Ohjaus on Paavo Honkimäen ja työryhmän. Jyväskylässä kokonaisuus nähdään ensimmäisen kerran Paviljongissa 16. marraskuuta. Kantaesitys.

Kaupunginteatteri: Päivänsäteet

Tanskalaisen Sandi Toksvigin komediassa palvelutalon asukkaat on jätetty selviämään uhkaavasta tulvasta apunaan vain uimataidoton tilapäistyöntekijä. Päärooleissa vanhoina rouvina nähdään Hanna Liinoja, Taina Reponen, Anneli Karppinen – sekä Jouni Salo ja Jukka-Pekka Mikkonen. Päivänsäteet ohjaa muun muassa Hämeenlinnan ja Kotkan kaupunginteatterien johtajana työskennellyt Snoopi Siren. Siren on ohjannut Jyväskylään aiemminkin, mutta ei ihan eilen: edellinen työ täällä oli JYTin Kuningas Ubu syksyllä 1995. Ensi-ilta 17. marraskuuta.

Huoneteatteri: Maanalainen armeija iskee jälleen

Takavuosien suosittuun tv-sarjaan perustuva brittikomedia. Natsit, majatalon väki, vastarintaliike ja hömelöt englantilaisvakoojat seikkailevat Saksan miehittämään Ranskaan sijoittuvassa toisen maailmansodan aikaisessa tarinassa, jossa makkaraan on piilotettu arvokkaan, isotissistä Madonnaa esittävän maalauksen kopio. Ohjaus on Kirsi Sulosen, ensi-ilta 30. marraskuuta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .