Hojo hojo sanoo Lattu

KESÄTEATTERI

KULISSI

Simpauttaja

16.7. Survo-Korpelan

Latoteatterissa Jyväskylässä.

Kulissi on ottanut Heikki Turusen klassikoksi nousseesta Simpauttajasta repertuaariinsa musikaaliversion.

Kokenut konkari Tuula Saarinen on rytmittänyt esityksen jouhevasti, vaikkakin toinen esitys haki vielä vauhtia. Näyttämökuvat toimivat oli sitten kyse joukko- tai soolokohtauksista.

Esimerkiksi Marketan ( Anne Korpela) kissankellotanssi on todella koskettava, samoin Juulian ( Sari Honka) laulu vanhenevan naisen elokuusta. Myös loppukohtaus, jossa Otto ( Aimo Walamies) joutuu lähtemään hoitoon, riipaisee. Äidin ( Marja-Leena Kannelin) tuska lapsensa kohtalosta nousee mukavasti esille.

Esityksen moottorina on odotetusti Antti Lattu, jonka tulkinta ei sinällään tuo Simpauttaja-hahmoon radikaalisti uutta aiemmin näkemiini versioihin verrattuna, mutta jotain omintakeista velmumaisuutta Latun rakentamassa tyypittelyssä kuitenkin on. Fyysinen ilmaisu on Latulla vahvaa.

"Taas kaipaan laitaan pellon..."

Sari Honka hehkuu Juuliana hyvin. Toisen illan Imppana ollut Joonas Kunnela on rehti ja aito. Saarisen ohjauksen triangeli soikin juuri tämän kolmion varassa: Simpauttaja-Juulia-Imppa. Kun tuo kolmiyhteys pelaa, niin homma ei kaadu.

Kari Räihä Hilppana nostaa esiin teoksen yhteiskunnallista puolta eli alkanutta rakennemuutosta. Mika Rajala pyrkii energisoimaan tunteita petetyn aviomiehen roolissa Kuunona. Mikäänhän ei ole pahempaa kuin tulla petetyksi ja hylätyksi.

"...ja luokse kissankellon"

Henkilökohtaisesti pidän Simpauttajasta enempi puheteatterina kuin musiikkiteatterina. Ei Hyttisen musiikissa vikaa ole, mutta Turusen teksti on niin pätevää, että se kantaa ihan dialogitasollakin.

Kulissin uusi tuotanto ei onneksi sorru hyvän tarinan ylelliseen viihdyttämisen vilppiin, vaan Turusen perussanoma pysyy jutun keskiössä.

Jostain syystä koko porukan laulukohtausten hetkittäiset stabiilit kohdat toivat mieleen 60-luvun osallistuvan teatterin. Hannu Sompinmäen tanssit kuitenkin rikkoivat hetimmiten turhan seisoskelun, mikä oli pelkästään eduksi.

Pari harjoituskertaa lisää Kulissin Simpauttaja olisi tarvinnut.

JANNE MÄKINEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.