Howl - Huuto

HOWL - HUUTO

Allen Ginsberg (1926-1997) oli tunnetusti beatnik-kirjallisuuden ja ennen muuta kapinallisen runouden johtavia tulkkeja 1950-luvulta eteenpäin. Howl eli Huuto on hänen tunnetuin runonsa, jota Rob Epsteinin and Jeffrey Friedmanin dokumentaarisessa draamassa kuvitetaan. Epsteinin ja Friedmanin menetelmänä on yhdistää Ginsbergin elämän ja taiteen kysymyksiä vuoden 1957 oikeudenkäyntiin, jossa Huuto-runoa syytettiin siveettömyydestä.

Huuto-runossa puhuttelee Ginsbergin sisäinen ääni. Runo on tiedostavasti yhteiskunnallisia merkityksiä hahmottava. Huuto on 3 600 sanaa sisältävä voimakas purkaus vasten epäoikeudenmukaisuutta ja on selvää, että Epsteinin ja Friedmanin elokuva on myös rohkea yritys ja visiointi tähän suuntaan. Elokuva nostaa esiin kysymyksen tällaisen visioinnin mahdollisuuksista ylipäätään ja siitä, voidaanko Huudon kaltaista intohimoa saada esiin kuvallisesti ja erityisesti animaatioon keinoin.

Kyse on nostalgisesta matkasta noihin menneisiin hetkiin ja kurkistuksesta Ginsbergin kaltaisen voimakkaan taiteilijan intensiiviseen, ideoita tulvivaan elämäntyyliin. Elokuvassa Huuto luetaan kokonaan mustavalkokuvissa ja sitä vasten asettuu sarja animaatiojaksoja, joissa pyritään kuvaamaan runon tapahtumia.

Howl - Huuto on kunnianhimoinen käsitteellisyyden ja estetiikan asteikoilla, sillä kerronta on moninainen sekoitus ajatusten virtaa, sanoja, kuvia ja tunnelmia. Elokuvan tekee kiinnostavaksi James Francon onnistunut pääosatulkinta. Franco saa esiin Ginsbergin moniulotteisuuden lukiessaan runoa ja puhuessaan.

Samalla menneet takautumat tulevat esiin ja niiden myötä esimerkiksi Jack Kerouacin, Neal Cassadyn ja Peter Orlovskyn persoonallisuuksia hahmotetaan. Francon ääni rytmittää hienosti kerrontaa ja näin Huudon sanat avautuvat myös katsojalle, mutta ei valmiiksi pureskeltuina vaan elämisen tunnelmaan ja energiaan sidottuina.

Epstein ja Friedman (mm. Milk) yhdistelevät vapaasti erilaisia tyylejä ja tekniikoita elokuvassaan, ideoita pursuaa esiin ja visuaalinen toteutus on mahdollisimman liukuvaa. Sivurooleissa nähdään merkittäviä näyttelijöitä David Strathairnin, Jon Hammin, Jeff Danielsin ja Mary-Louise Parkerin johdolla.

Ohjaus: Rob Epstein, Jeffrey Friedman. Pääosissa: James Franco, David Strathairn, Jon Hamm, Todd Rotondi, Jeff Daniels, Mary-Louise Parker. Tyylilaji: draama (K11).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.