Huojuuko Harju - Jyväskylän Kansannäyttämö ja Jyväskylän Matkailuoppaat

KESÄTEATTERI

Jyväskylän Kansannäyttämö ja Jyväskylän Matkailuoppaat

Huojuuko Harju?

Ensi-ilta Harjun kesäteatterissa 5.8.2011

Meille monenpolven jyväskyläläisille elokuun aikana Harjulla esitettävä Huojuuko Harju on mieluisaa koettavaa. Kun Harjun honkien katveessa on lapsuutensa omat juoksuennätykset juossut, kuullut vanhempien ja isovanhempien tarinat menneiltä ajoilta ja sen portailla istuen omaa tulevaisuuttansa pohtinut, ei voi sydämen sulamatta esitystä seurata.

Oivalluksesta syntynyt draamallinen kotiseutuesittely on todella tervetullut! Jo paikallistarinoiden nostaminen omille näyttämöille on aina hatunnoston arvoinen teko. Harjulla tavataan mm. Tahko Pihkala, Korpilahden mummo ja Alvar Aaltokin Ainonsa kanssa iltakävelyllä.

Iltasoitto saa uudenlaista merkitystä, kun vaelluksen aikana on taas kuultu Martti Korpilahden melodiaan kirjoittamat säkeet kotiseudustaan. Pakko myöntää, että sanat osuivat ja upposivat. Vaikka pois lähtisi, sydämeen synnyinseutu anastamattomaksi jää. Etenkin ne alueet, jotka on jo tuhottu ja hävitetty.

Harjuakin ovat kaupungin päättäjät vuosien saatossa koettaneet hävittää "edistyksen ja kehityksen" tieltä monin suunnitelmin. Nauraisin niille makeasti, jos ironian aihe olisi vain menneisyyttä. Sama se viedäänkö Harju, Tourula, Jyväsjärvi, tori tai jokin muu, kaikki sattuu, kun juuria revitään. Pöyhkeys on huipussaan, kun sikari nousee menestyspäättäjän huulille arvojen palaessa savuina ilmaan. Hienosti ja vangitsevasti Ville Vehmasaho toteuttaa analyysin!

Kansannäyttämön ja matkailuoppaiden yhteisesitys tarjoaa mojovan tietoiskun kaupungin menneisyydestä, sen entisistä arvoista ja omaleimaisuudesta. Mainiot nuoret kertojat Juuso Nykänen ja Roope Kaartinen vievät esitystä reippaasti eteenpäin matkailuoppaiden vaiettua.

Saara Pesosen ja Jouni Nikkolan käsikirjoittamaa esitystä ei voi pitää varsinaisesti näytelmänä. Kuvaelmana se palvelee katsojaa hyvin ja tarjoaa yleistiedon lisäksi mukavasti myös liikuntaa, sillä kilometrin mittainen lenkki Harjun rinteillä saa sydämen pomppimaan muustakin kuin ihastuksesta.

Käsikirjoitus Joni Nikkola, Saara Pesonen. Ohjaus Saara Pesonen. Rooleissa Laura Jouhtimäki, Roope Kaartinen, Sinikka Nissinen, Juuso Nykänen, Jere Saukko, Antti Silenius, Sanna Urtti, Ville Vehmasaho, Eero Vehniäinen, Heikki Susiluoma, Antti Aho, Alisa Jurvelin, Ronja Honkonen, Nora Kohvakka, Ella Ahonen, Jenna Mikkola, Marianne Aho, Tapani Hynynen, Asta Häkkinen, Anne Keihäsvuori, Tuula Laaksonen, Anneli Sirkka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.