Huopa hurmaa ja yllättää

– Hulppeaa, erittäin taitavaa ja monipuolista. Joka vuosi itsekin yllätyn, kuinka upeita ja erilaisia töitä saamme näytille, kommentoi näyttelykoordinaattori Sirpa Mäntylä tyytyväisenä. Jämsäläisen Galleria Kivipankin valloittaa tuttuun tapaan huopa, kun huopayhdistys Filtti järjestää kesänäyttelyn kaupungissa jo 19. kertaa.

Esillä on 74 työtä yhteensä 50 eri taiteilijalta. Teema, Pohjoinen maisema, on inspiroinut huopataitajia ympäri Pohjoismaita.

– Näyttelymme on osa Suomi 100 -juhlavuotta. Mukaan kutsutut taiteilijat Norjasta, Tanskasta, Ruotsista ja Islannista ovat suhtautuneet kunnioittavasti ajatukseen, ja ovat olleet otettuja siitä että pääsevät näin osaksi maamme juhlaa. Teoksia on myös Filtin jäseniltä Saksasta ja Englannista.

Pohjoinen maisema näkyy teoksissa monella tapaa; se on vihreää ja kesää, lunta, jäätä, valoa, keveyttä ja luontoa erityispiirteineen. Esillä on laaja kattaus huovan monipuolisuutta: tuoleja, vaatteita, hattuja, veistoksia sekä seinätekstiilejä, useita erilaisia materiaaliyhdistelmiä, joissa huopa on saanut kaverikseen vaikkapa silkkiä tai islantilaista laavakiveä.

Mäntylä iloitsee siitä, että monet teokset on tehty paikallisesta, oman maan villasta. Pohjoismaista villaa on siis mukana paljon. Tosin myös merinovillaa, joka on peräisin pääosin Australiassa tai Uudessa-Seelannissa laiduntavista lampaista, on käytetty.

Osana näyttelyä sekä Suomi 100 -juhlintaa on huopasydämien jakaminen ikäihmisille. Filttiläisten ajatus on tehdä satoja pieniä sydämiä, joita jaetaan itsenäisyyspäivän aikoihin eteenpäin.

– Villa hoitaa ja on hellä iholle. Superlonista ja huovasta tehtyä sydäntä voi hyvin puristella kädessä. Kampanja levittää hyvää mieltä ja lämpöä.

Sydämiä huovutetaan Kivipankissa kahdesti viikossa näyttelyn ajan.

Pohjoinen maisema Galleria Kivipankissa 3.7.–13.8., avoinna su-pe klo 12–18, la klo 12–17.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .