Hyvä tunnelma välittyy

Levyt

Jyväskylä Sinfonia (Sinfonia Finlandia Jyväskylä)

Ignaz Pleyel: Kaksi sinfoniaa ja huilukonsertto

Naxos

Jyväskylä Sinfonian uusin levy asettuu kategoriaan ”helposti sulavaa” – hyvässä mielessä. Tämä on niitä levyjä, jotka soivat kotona muuta puuhatessa. Musiikki on ilmavan kevyttä ja kaunista. Itävaltalaisen Ignaz Pleyelin (1757–1831) sinfoniat ovat klassisen selkeitä. Mieleen tulee usein jopa barokki, mikä osittain johtunee kapellimestari-huilisti Patrick Gallois’n tulkinnasta varsinkin B-duurisinfoniassa.

Huomiota sinfonioissa kiinnittää Pleyelin tapa toistaa jokseenkin kaikki melodiset elementit kahdesta neljään kertaa hieman muunnellen. Se tekee musiikista jotenkin toisteisen oloista, vaikka se todellisuudessa on hyvin vaihtelevaa ja monipuolista. Huilukonsertto alkaa tyylillisesti jo kallistua kohti varhaista romantiikkaa.

Jyväskylä Sinfonia soi levyllä mallikkaasti. Kuulostaa siltä, että äänityksissä on ollut hyvä tunnelma, joka välittyy kuulijan olohuoneeseenkin. Tulkintojen kanssa Gallois on tehnyt tarkkaa työtä ja saanut (tavalliseen tapaansa) orkesterin hyvin mukaan. Gallois’n huilunsoitto on totuttuun tapaan laatutyötä.

Riikka Jakonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.