IRINA BJÖRKLUND - Chanson D'Automne

IRINA BJÖRKLUND

Chanson D'Automne

MuFarang
I rina Björklundin kolmas levy tuo mieleen ranskalaiset elokuvat. Ehkä se johtuu ranskankielestä. Tai siitä, että Björklund tunnetaan myös tähtinäyttelijänä. Tai siitä, että elokuvasäveltäjä, muusikko Peter Fox on ollut tekemässä tätä levyä.

Mutta taustalla on myös muuta. Chanson D'Automne loihtii vahvoja tunnelmia. Tämä johtuu osaltaan Björklundin äänenkäytöstä. Kauniisti soivassa äänessä on herkkyyttä, ilmeikkyyttä ja riittävästi voimaa. Björklundin tulkinta myötäilee sanoituksia ja säveliä tavoittaen oikeat tunnelataukset.

Björklund vastaa sävellyksistä lähes kokonaisuudessaan yhdessä yhdysvaltalaisen Peter Foxin kanssa. Sävellykset on tehty viehättävällä otteella ja yhtyeen tekemät sovitukset tukevat niiden vahvuuksia juuri oikealla tavalla. Levy on melko hidastempoinen, mutta ei missään kohtaa laiska. Sovitukset ja miksaus antavat kaiken tarvittavan tilan Björklundin laululle ja tulkinnalle.

Sovitukset eivät ole silti liian lakonisia, vaan ne tuovat kappaleisiin lisää värejä ja sävyjä. Kitaraa, pianoa, kontrabassoa, jousistoa ja niin edelleen. Sekä Björklundin oma instrumentti saha, joka soi levyllä paikoitellen. Taustayhtye on Foxia lukuun ottamatta suomalainen ja pääosin sama, joka säestää Björklundia myös keikoilla.

Ranskankieliset tekstit ovat Björklundin itsensä tekemiä. Kielivalinta on Björklundille luonteva, koska hän vietti lapsuuttaan ja nuoruuttaan Ranskassa. Tämä vaikuttaa varmasti myös tekstimaailmaan jonkinlaisena ranskalaisuutena. Voisi olettaa, että tällaiselle levylle löytyy runsaasti kuulijakuntaa myös Ranskasta. Björklundilla onkin suunnitelmia noille markkinoille.

Teksteissä pohdiskellaan ja tunnelmoidaan. Löytyy mielenmaisemaa, lapsuuden kahvilaa, keinuskelua kuunsirpin reunalla ja tanssia

kuutamolla. Välillä ollaan töistä myöhässä ja syksyä kaivataan.

Lyriikassa on hyväntuulisuutta, mutta ei tyhjänpäiväisellä tavalla. Björklundin tekstit ovat itsessään oivaa runoutta, mutta toimivat ennen kaikkea suhteessa levyn musiikkiin ja laulajan tulkintaan. Kansivihossa sanoitukset ovat vain ranskaksi, mutta Björklundin kotisivuilta ne löytyvät myös suomeksi.

Jos haluaa päästä ranskalaisiin tunnelmiin ilman että matkustaa Ranskaan, kannattaa kuunnella tätä levyä. Chanson D'Automne on tasalaatuinen kokonaisuus, josta ei löydy mitään keskinkertaista. Parhaimmistoon nousevat erityisesti Surprenant ja Monde À L'Envers. Molemmissa on rytmisyyttä ja svengaavuutta, sanoituksissa leikkisyyttä.

Syksy saapuu ja samalla levyvuosi kääntyy viimeiselle kolmannekselle. Huoletta voi todeta, että Chanson D'Automne on yksi kotimaisen levyvuoden merkkitapauksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.