Idän etuvartio? Suomi-kuva 1945-1981 - Jorma Tuomi-Nikula

Pekka Lähteenkorva ja Jussi Pekkarinen
Idän etuvartio? Suomi-kuva 1945-1981
WSOY 2008. 359 s.

Mihin tässä enää voi uskoa? Aprillipäivänä erotettiin toimestaan ulkoministeri Ilkka Kanerva siksi, että hän oli lähestynyt nuorta naista puhelimitse. Kuitenkin hän noudatti tarkasti ulkoministeriön antamaa tiedotusohjetta. Kanervalta onnistui se, missä kymmenet, ehkä sadat Suomi-kuvan rakentajat olivat epäonnistuneet - hän tekstasi Suomen maailmankartalle.

Äskettäin ilmestyneessä Pekka Lähteenkorvan ja Jussi Pekkarisen kirjoittamassa, Suomen ulkoministeriön tiedotustoimintaa esittelevän kirjan sivulla 82 annetaan Suomi-kuvan kirkastajille määräys: "Maksakaa näteille tytöille siitä, että he tulevat kuvaan ja rumille siitä, että pysyvät poissa."

Ohjeen antoi UM:n osastopäällikkö Lauri Hjelt vuonna 1947 Suomi-Filmin johtajille, jotka olivat tekemässä elokuvaa Suomesta ja suomalaisista. Elokuvamiehet olivat ensin yrittäneet omin päin tehdä filmiä, joka antaisi maastamme hyvä kuvan, mutta Hjelt ei ollut tyytyväinen: "Teille pitäisi antaa sakkoa, että tuollaista kuvaa näytitte filmissä, joka menee ulkomaille. Sehän oli kuin hautajaisissa. Ei kukaan ulkomaalainen uskalla tulla maahan, jonka tunturihotellissa on noin ikävää. Hyvästi!"

Saunaa, sisua ja Sibeliusta maailmalle

Ulkoministeriön ohje kauniiden naisten suosimisesta on tietenkin vain hyvin pieni sivujuonne siinä kamppailussa, jota on vuosikymmenet käyty Suomen tekemiseksi tunnetuksi maailmalla. Lähteenkorva ja Pekkarinen ovat koonneet paksun tietopaketin kaikista niistä keinoista, joita tiedottamisessa on käytetty.

Melkoinen osa kirjan sivuista on omistettu "suomettumiselle". Saksalaiset lehdet ryhtyivät vuonna 1970 käyttämään termiä "Finlandisierung" maista, jotka olivat heidän mielestään turhankin hyvissä väleissä Neuvostoliiton kanssa. Kirjan mukaan sanaa käytettiin ensi kerran Itävallassa jo vuonna 1952. Suomettumisesta tuli meillä kirosana, jota vastaan taisteltiin kaikin mahdollisin keinoin.

Suomettuminen hävisi yleisestä kansainvälisen politiikan kielenkäytöstä vasta vuonna 1987 kokoomuksen päästyä hallitukseen. Lähteenkorva ja Pekkarinen katsovat tämän ratkaisseen asian. Suomi ei voinut olla kovin suomettunut, kun maassa oli porvarihallitus.

Idän etuvartio -kirja listaa huolellisesti kaikki keinot, joilla Suomea on yritetty tehdä tunnetuksi. Maailmalle on tarjottu saunaa, sisua, Sibeliusta, luontoa, arkkitehtuuria ja muuta kaunista vaihtelevalla menestyksellä. Kanervan menestykseen mikään noista ei kuitenkaan yltänyt. Tämä kannattaa pitää mielessä, kun kirjoitetaan seuraava kirja Suomi-kuvan tekijöistä.

JORMA TUOMI-NIKULA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.