Iiro Rantala: My Working Class Hero

Iiro Rantala

My Working Class Hero

ACT

Arvio: 5/5

Pianisti Iiro Rantala oli tosi pitkään leimallisesti Trio Töykeiden mies. Muistattehan vielä?

Yhtye Marzi Nymanin ja Felix Zengerin kanssa oli vapauttava välivaihe, ja tätä nykyä Rantalalle tuntuu olevan mahdollista mikä vain.

Mutta samalla kun Rantala on avoin aina vain uusille yhtyekuvioille, etenkin ulkomailla, hän kehittää määrätietoisesti uraansa soolopianistina. Edellinen soololevy Lost Heroes ilmestyi vuonna 2011 ja valittiin Saksassa vuoden jazzlevyksi.

Rantalan uutuus on erinomainen taktinen veto kansainvälisen uran uuteen nousukiitoon. Levy on John Lennon -tribuutti, joten sillä on jazz-genren ylittävää kaikupohjaa. Ennen kaikkea se kuitenkin todistaa jälleen Rantalan nerokkuuden pianistina.

John Lennonilla on kuolemattomia melodioita, mutta Rantala jalostaa myös ne vähäisemmät upeiksi teoksiksi. Esimerkiksi levyn nimikappale on melodialtaan hyvinkin vaatimaton ja pelkistetty, nyt tunnelmiltaan vähintäänkin vaikuttava.

Ylipäätään Rantalan lähtökohtana on ollut melodian korostaminen. Harmonioita ja rytmiikkaa on sörkitty urakalla, mutta Lennon-melodiat ovat Iirolle pyhiä, ja ne elävät upeasti myös jazzkehyksessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.