Ilkka Savijärvi – Puukkoinen. Kylä Isojärven koskireitillä.

Puukkoinen on Kuhmoisten pohjoisin kylä Jämsän etelärajan tuntumassa Isojärven rannoilla. Oman kyläkirjan synty juontuu jo 1990-luvulle, jolloin kylähistoriapiiri aloitti muistitiedon keruun.

Kirjoittajaksi suostui espoolainen, puukkoissyntyinen suomen kielen professori Ilkka Savijärvi vuonna 2010, kun toimeen lopulta tartuttiin.

Nimi Puukkoinen esiintyy ensimmäisen kerran vuonna 1539. Nimi ei juonnu puukosta vaan puusta. Puukkonen on tarkoittanut pientä puuta ja tuli kuvaamaan aluetta, jolta löytyivät nimet Puukkosharju, Puukkoslampi ja Puukkoslahti.

Ensimmäiset tunnetut talot olivat Kimola, Haljala ja Hujala. Kylän talojen ja niiden asukkaiden esittely kattaakin puolet sivumäärästä ja täten teos on peruskäsikirja Puukkoisten asutushistoriasta. Loppu on maalaiselämän, elinkeinojen ja palvelujen kuvausta tyypilliseen kyläkirjatyyliin.

Kylän maantieteellinen erikoisuus on Isojärven koskireitti, jonka Kivikoskelta taidemaalari Pekka Halonenkin löysi innoituksensa lähteen ja perusti kesäpaikkansakin. Kosket loivat edellytykset paitsi tukinuitolle myös teollisuudelle, syntyi myllyjä, sahoja, meijeri, sähkölaitos, jopa lastuvilla- ja tiilitehdas.

Halonen oli myös innokas kalamies ja kirjassa on kuvaus myöhemmän kalamiehen, presidentti Urho Kekkosen kalaretkestä Kivikoskelle vuonna 1959.

Kunnalliselämää ei kovin laajasti käsitellä, joitakin kunnallismiehiä esitellään, mutta heidän puoluekantaansa ei mainita!

Jostain syystä vuoden 1918 sodan aika sivuutetaan tyystin, mutta talvi- ja jatkosodan kosketukset kylälle kerrotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.