Ilmastoahdistusta, abiturienttien paineita ja vegaaniuden kiroja – nuorisoteatteri Lapin Kullat nauratti Jyväskylän teatterikatselmuksessa

Huoli ilmastosta, kuumakin kuumemmat fitness-buumit ja suomalaista nuorta ahdistavat ulkoiset paineet aikuistumisen kynnyksellä. Muun muassa näistä osasista rakentui muoniolais-kolarilais-kittiläläisen Lapin Kullat -nuorisoteatterin näytelmä Taas Maanantai, joka esitettiin osana valtakunnallista teatterikatselmus Teatrista tänä viikonloppuna. Päivää aiemmin lähes puolen vuorokauden matkan päästä saapuneet lappilaiset nuoret hersyivät vapautuneisuutta ja tyytyväisyyttä esityksensä jälkeen TE4-klubilla Sepänkeskuksessa.

– Ihan mahtava fiilis. On parasta, kun ihmiset reagoi kohtauksiin, jotka ovat myös meidän mielestä tosi hyviä, näytelmässä esiintynyt Suvi Pekkala, 19, kertoo onnellisena.

Ja reagointia yleisössä todella tapahtui. Muun muassa näytelmän päähenkilö Lotan isän kamppailu vegaaniuden ja ekologisuuden kanssa resonoi yleisön kanssa täydellisesti. Naurulta ei pystynyt välttymään yhdessäkään kohtauksessa.

Onnistuneen näytelmän taustalta löytyvä nuorisoteatteri Lapin Kullat syntyi viime syksynä abiturientti Sonja Hiukan, 20, palattua takaisin Muonioon vaihto-opiskelureissultaan Saksasta.

– Halusin tehdä teatteria, eikä sopivaa ryhmää oikein ollut. Otin yhteyttä ohjaaja Tiina Puljujärveen, jonka kanssa lähdettiin kasaamaan tällaista kuntarajat ylittävää nuorisoteatteria, näytelmässä muun muassa Lotan äitiä esittävä Hiukka sanoo.

Näyttelijät nuorisoteatterissa ovat iältään yläasteikäisistä abiturientteihin asti. Taas Maanantain teksti syntyi työryhmän omista kokemuksista ja ideoista.

– Istuttiin alas, ja lähdettiin keräämään asioita, jotka koskettavat nuoria ja mitä haluttaisiin tuoda esille. Abien kokema painostus tulevaisuuden suunnitelmista tuli mukaan luonnollisesti, mutta sen rinnalle löydettiin siistejä hetkiä esimerkiksi perhesuhteista ja ilmastoahdistuksesta, Hiukka jatkaa näyttelijätovereidensa nyökytellessä.

Kolmesta eri kunnasta saapuvat nuoret harjoittelivat esitystään Muoniossa aina silloin, kun aikataulut antoivat periksi. Syksyllä aikaa oli enemmän, mutta kevään lähestyessä näytelmän abiturienttien paineiden lisäksi oikeat ylioppilaskirjoitukset puskivat monella päälle. Oikean kunnollisen läpimenon nuorisoteatteri sai aikaiseksi vasta viikko ennen teatterikatselmus Teatriksen Rovaniemen aluefestareita huhtikuun alussa, jossa näytelmä sai ensi-iltansa.

– Esityksiä ei ole ollut hirveän montaa, mutta näytelmä on jalostunut joka näytöksen jälkeen entistä paremmaksi, Lotan isää esittävä Wilma Lassila, 15, kertoo.

Jyväskylän esityksen jälkeen ammattilaisraati kommentoi näytelmää, ja antoi työryhmälle rakentavaa palautetta.

– Raadin palaute oli muuten todella hyvä. Ihania ja aitoja kommentteja saatiin kaikilta. Tuntui oikeasti siltä, että he olivat nähneet ja kokeneet näytelmän kokonaisuutena, ohjaaja Tiina Puljujärvi huikkaa haastattelun väliin TE4-klubin aulan naapuripöydästä.

Katselmuksen esitys on Taas Maanantain päätös. Ainakin tältä erää. Sunnuntaina luvassa on paluu takaisin pohjoiseen ja arkeen. Pekkalan ja Hiukan kesä alkaa ylioppilasjuhlien merkeissä, Lassila valmistautuu kesän aikana lukion aloitukseen.

– Teatteri pysyy kuitenkin varmasti mukana meidän kaikkien elämässä. Näyttämö on sellainen henkireikä, jossa saa purkaa paineita aivan vapaasti, Hiukka kiteyttää.

Teatterikatselmus

Teatris 2019 Jyväskylä

Järjestetään kolmen vuoden välein, tänä vuonna Jyväskylässä 24.–26.5.

Valtakunnallinen tapahtuma, joka kokoaa nuoria teatterin harrastajia ympäri Suomea aluefestareiden kautta.

Jyväskylässä nähtiin 50 erilaista lasten ja nuorten teatteriesitystä Inarista Helsinkiin ja Liedosta Suomussalmelle.

Tapahtumapaikkoina toimivat Aalto-sali, Huoneteatteri, Juomatehtaan studio, TE4-klubi, Teatteri Miilu, Veturitallit sekä Jyväskylän kaupunginteatterin pieni näyttämö.

Esiintyjät saivat palautetta esiintymisestään 22-henkisen ammattilaisraadin jäseniltä.

Tapahtuman järjesti Suomen Nuorisoseurat yhteistyössä Jyväskylän Kaupungin nuorisopalveluiden kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.