Ilmiantaja

ILMIANTAJA (THE INFORMANT)
S teven Soderberghin ohjaama Ilmiantaja on vauhdikas sekoitus satiiria ja jännitystä. Elokuvan keskiössä on Mark Whitacre ( Matt Damon), uranousua tavoitteleva virkamies ja biokemisti Archer Daniels Midlandin maatalousyrityksessä, joka on erikoistunut erityisesti maissin jalostukseen ja siitä irtoaviin tuotteisiin. Mark epäilee yhtiönsä pelaavan laittomuuksilla ja haluaa puhdistaa omatuntonsa. Hän tapaa FBI:n agentit Brian Shepardin ( Scott Bakula) ja Bob Herndonin ( Joel McHale) ja kertoo näille mahdollisista yhtiön tuotteiden hinnoitteluun liittyvistä väärinkäytöksistä sekä ryhtyy yhteistyöhön heidän kanssaan. Vaimo Ginger ( Melanie Lynskey) tukee miestään, mutta epäilee jossain vaiheessa FBI:n aivopesevän häntä.

Myöhemmin Mark suostuu jopa nauhoittamaan ja kuvaamaan tapaamisia ja pian etsivillä on monenlaista aineistoa käytettävissään. Pidätyksiäkin tehdään myöhemmin ja siihen mennessä on Whitacre uppoutunut hyvin pitkälle omaan fantasiamaailmaansa, jossa hän neuvottelee maan hallituksen kanssa koko yrityksen kaappaamisesta ja samalla hänen mielialahäiriöstään johtuva vääristynyt todellisuutensa saa miehestä yhä syvemmän otteen.

Näistä aineksista kehittää Soderbergh kiinnostavan ja moninaisesti puhuttelevan kokonaisuuden. Elokuva pohjautuu Kurt Eichenwaldin romaaniin ja käsikirjoituksesta vastaa Scott Z. Burns. Välillä tämä tositapahtumiin perustuva teos saavuttaa jo yhdenlaisen farssin tasoja. Draamalliset ja hetkittäin komedialliset ainekset kiedotaan yhteen paikoin aivan klassisten kerronnallisten ratkaisujen myötä. Ilmiantaja on sujuvasti ohjattua kerrontaa, jossa Soderbergh siirtelee tarinansa painopisteitä nautittavasti eri puolille.

Mark Whitacren tajunnallinen läsnäolo toteutetaan kerronnassa jatkuvan sisäisen monologin myötä. Matt Damonin muuntuva näyttelijätyö on elokuvan parhainta antia. Hän osoittaa lahjakkuutensa tällaisen venymistä vaativan roolin tulkinnassa. Marvin Hamlischin jazz-riffejä poimiva musiikki yltyy paikoin vakoojaelokuvista tuttuihin sävytyksiin.

Seksiä, valheita ja videonauhaa (1989) oli Soderberghin ensimmäinen elokuva ja aloitti hänen pienemmillä panoksilla operoivan näkökulman, johon sittemmin muun muassa Kafka (1991) ja Che Guevaran elämää taustoittaneet kaksi Che (2008) -elokuvaa toivat oman sävytyksensä. Soderberghin varsin laajassa tuotannossa Ilmiantaja sijoittuu kuitenkin isomman budjetin ja laajemman tuotannollisen kehyksen omaaviin teoksiin yhdessä Erin Brokovich (2000) -elokuvan, palkitun, huumepeliä kuvanneen Traffic (2000) -teoksen ja Oceans Eleven (2001) -tyylisten seikkailuelokuvien kanssa.

Ohjaus: Steven Soderbergh, käsikirjoitus: Scott Z. Burns. Rooleissa: Matt Damon, Melanie Lynskey, Scott Bakula, Joel McHale. Tyylilaji: Draama, komedia, jännitys.(S).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.