Ilomantsista alkoi Olan alamäki – Timo Koivusalon uusi elokuva paneutuu laulaja Olavi Virran moniulotteiseen elämään, sen loistoon ja kurjuuteen

Olavi Virran nousujohtoinen ura laulajana ja suomalaisen iskelmän yhtenä mieleenpainuvimpana tulkkina sai dramaattisen käänteen vuonna 1959 hänen esiintyessään Ilomantsissa.

Ensin maakunnallinen uutinen kertoi laulajan epäonnistuneesta keikasta ja siitä, kuinka hän oli esiintynyt kovassa humalassa ilomantsilaisella tanssilavalla. Paikalliseksi uutinen ei jäänyt. Heti perään tapauksen nostivat esiin valtakunnalliset aikakauslehdet.

– Nykyisin julkisuuden henkilöistä näkee vastaavanlaisia juttuja melkein viikoittain. 1950-luvulla näitä skandaalijuttuja ei lehdistä ollut totuttu lukemaan. Nykyaikana tämmöisiä uutisia ei pitkään ihmetellä, sillä olihan tässä välillä näitä aikoja, kun harvemmin näki esiintymässä selväpäisiä solisteja, Olavi Virta -elokuvan ohjaaja Timo Koivusalo toteaa.

 

Virran uran jatko laulajana näytti Ilomantsin skandaalin jälkeen hyvin synkältä. Kun hän tämän jälkeen nousi yleisön eteen, ennen niin raikuvat aplodit olivat muuttuneet pilkkahuudoiksi.

Tämän jo tutuksi tulleen Ilomantsin kohtauksen ohjaaja Koivusalo sisällyttää kohta ensi-iltaan tulevaan Olavi Virta -elokuvaansa. Elokuvakohtaus tosin on kuvattu ihan muualla kuin Ilomantsissa.

– Tästä Ilomantsin-keikasta on hyvin monta tarinaa ja versiota, jotka ovat vuosien varrella värittyneet. Olavi Virta oli tuolloin kiertueella, jolla häntä säesti muu kuin hänen vakiobändinsä. Jostain syystä tämän yhtyeen hanuristi oli ehtinyt ottaa ennen keikkaa kunnon kännin ja soitti miten sattui, Koivusalo kertoo.

 

Huonossa hapessa ollut hanuristi poistui lavalta, ja poliisit veivät hänet putkaan. Virta oli Koivusalon mukaan todennut putkaan kuljetuksen jälkeen, että ilman hanuristia hän ei voi esiintyä. Se keikka päättyi siihen.

– Lehdistölle annettiin valheellisia lausuntoja, että Olavi Virta olisi ollut kännissä ja koko orkesteri viety putkaan, Koivusalo sanoo.

Koivusalon mukaan on liikkeellä erilaisia tarinoita siitä, miksi Olavi Virrasta on tehty tämän tapauksen syntipukki.

– Yhden tarinan mukaan eräs järjestysmiehistä olisi ollut Olaville mustasukkainen ja kostanut vaimonsa suuresti ihailemalle laulajalle tämän mahdolllisen flirttailun. Hän kutsui poliisit ja tutun toimittajan tanssipaikalle. Aika pian tapaus pääsi myös valtakunnalliseen julkisuuteen. Siitä lähti valtava vyöry, ja Olavi Virran keikkoja peruuntui, Koivusalo sanoo.

Timo Koivusalo on tehnyt elokuvia suomalaisista suurmiehistä ennen Olavi Virtaakin. Kuviin ovat päässeet muun muassa Irwin Goodman, Jean Sibelius, Toivo Kärki ja Reino Helismaa.

Mikä sai Koivusalon tarttumaan nyt Olavi Virran tarinaan?

– Hänen äänensä oli aikanaan tuttu gramofonilevyiltä, ja kun semmoinen levylaulaja paukahtaa työväentalon pihaan isolla amerikan autolla, niin olihan se jo sinänsä kuin pala Hollywoodia olisi ilmestynyt maalaispitäjään. Olavi Virran suosio oli hurja, Koivusalo kertoo.

– Siihen kun lisätään hänen traaginen elämänsä, varsinkin se elämän loppupuoli, niin kyllä siinä on elokuvan tekijällä kaikki draaman ainekset olemassa. Sehän on valmiiksi elokuvaksi kirjoitettu tarina.

 

Elokuvassa Olavi Virran lauluilla on merkittävä osuus. Lauluja on runsaasti, ja siihen on ohjaajan mukaan selvä syy.

– Ensinnäkin Olavi Virralla on ainutlaatuinen ääni. Hän oli omana aikanaan valtavan suuri tähti. Jos verrataan Tapio Rautavaaraa, Esa Pakarista tai Reino Helismaata Olavi Virtaan, he olivat kansanomaisempia staroja. Olavi Virrassa oli jotain amerikkalaista glamouria, Timo Koivusalo kertoo.

Virralla on paikkansa myös Koivusalon omassa elämässä.

– Olavi Virta on pienestä pitäen kuulunut maailmaani, kun olen maalta kotoisin ja radiosta kuullut hänen musiikkiaan. Virran ääni on tuttu niin kauan kuin elämästä jotain muistan.

– Kun itse ryhdyin esiintymään, Olavi Virta tuli vielä läheisemmäksi. Hänen lauluihinsa ja teksteihinsä tuli perehdyttyä lähemmin.

Olavi Virtaa näyttelee Koivusalon elokuvassa Lauri Tilkanen.

Koivusalolla on jo seuraavakin elokuva mietinnässä.

– Ideoita pitää olla paljon ja katsoa, mikä niistä lähtee imemään ja mihin saa rahoitusta. Seuraavaksi olisi hieno tehdä puhdas, raikas komedia, Koivusalo kertoo.

Olavi Virta -elokuva saa ensi-iltansa 5. lokakuuta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .