Ilona Rauhala - Kokonaiseksi

ILONA RAUHALA
Kokonaiseksi
Otava 2009. 191 s.
Psykologi Ilona Rauhalan kirja Kokonaiseksi on tarkoitettu ensisijaisesti naisille, joilla on sukupuolesta johtuva toiseuden taakka. Kirjan kokonaisuus kasvaa kuitenkin yleispätevästi terapeuttiseksi lukijan sukupuolesta riippumatta.

Rauhala kirjoittaa valintaosaamisesta. Ihminen on jatkuvasti valintatilanteissa, joista suurimpia ovat ammatin, puolison ja asuinpaikan valinnat. Usein tilanteisiin liittyy jossittelua ja hämmennystä. Ei tiedetä, mitä pitäisi valita, jotta menisi oikein. Pitäisi-pohdiskelun takana on yritystä miellyttää muita ja saada hyväksyntää.

Rauhala esittää uupumatta kysymystä "kenen mielestä pitäisi". Ihminen ei omista itseään, jos hän elää pitäisi-arvailussa. Kaiken psykoterapian ja itseterapiakirjallisuuden ydintavoite on auttaa yksilöä omaehtoiseen ajatteluun. Se on itsenäisen olemassa olon perusehto.

"Ota elämä omaksesi. Tee elämästäsi sellainen, että tunnet joka hetki sen olevan sinun elämäsi, sinun käsikirjoittamasi, sinun haluamasi, sinun allekirjoittamasi". Itselle kannattaa tehdä yksinkertaisia kysymyksiä siitä, kuka kokee olevansa ja millainen haluaa olla. Mistä haluaa tulla muistetuksi?

Rauhala kannattaa suvussa siirtyneiden tunnetaakkojen selvittelyä. Samalla tavalla tulisi pohtia vuorovaikutusmallien siirtymistä. Jos ihminen ei tiedosta omaan toimintaan vaikuttavia taustamalleja, hän ei voi vaikuttaa muutokseen ja vapautumiseen itsessään.

Rauhalan kirjaa on helppo syyttää yksilökeskeisen aikakauden heijasteeksi. Sen kantaviin teemoihin kuuluu kuitenkin myös niin sanottu tehtävän palveluksessa eläminen. Vain itsensä omistava ihminen voi olla syvässä mielessä kutsumuksellinen ja intohimoinen.

Kutsumuksellisten ihmisten tunnelma on elämänintoinen., ja sehän on välittömässä yhteydessä onnellisuuteen. Onnellisuus sulkee pois halun tehdä pahaa toisille. "Tiedä, mille elät". Kaikki on muuten ok, mutta sosiaaliseen vuorovaikutukseen kuuluu aina myös se, että ihmiset ovat usein tahtomattaankin kapuloita toistensa rattaissa. Siksi terapian tarve ei koskaan lopukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.