Inariveljet: Inariveljet

Inariveljet

Inariveljet

Helmi Levyt

Arvio: 5/5

Piiri pieni pyörii, samat ukot hyörii. Helmi Levyjen albumien tekijätiedoissa toistuvat tutut nimet kuin kuninkuusravurin sukutaulussa ikään. Ja mikä toistuessa, kun käynti ei horju.

Joose Keskitalo ja Kolmas Maailmanpalo eli, kuoli ja elää jälleen. Joose Keskitalo on ottanut askeleen sivummalle huomion keskipisteestä, ja laulutaakka kannetaan moniäänisesti halki levyn.

Inariveljien tekstit ovat peräisin lähiheimojen loitsuista ja kansansävelmistä. Mantranomaisissa lauluissa pyydetään päästämään paimenet takaisin kotiin, valitetaan etägällä pilven reunalla istuvaa emoa sekä hoetaan unta tulevaksi.

Pääsääntöisesti yhden soinnun varaan rakennettu musiikki pelaa hypnoottisella toisteisuudella. Rytmipohja rakennetaan suu- ja käsiperkussioista sekä taustalla raukeasti naputtavasta bassorummusta.

Kansansävelmien kyytipojaksi on kauhottu aimo annos mississippiläistä gumboa. Sähkökitarat kuplivat bluesmaisia sävyjä, jotka sulautuvat kalevalaiseen runokieleen paremmin kuin ensiluulemalla epäilisi. Näinkö kohtaavat suomalainen sisu ja afroamerikkalainen mojo?

Inariveljet onnistuu olemaan samanaikaisesti sekä pysähtynyttä että vääjäämättömästi etenevää taidefolkia. Se on kuin maisemakuva kuun valaisemasta tienristeyksestä tunturin juurella, nuori muusikko tekemässä kauppoja poronsarvisen kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.