India Song

INDIA SONG

Atlantic Film 2010
Marguerite Duras (1914-1996) tunnetaan hyvin romaanikirjailijana Suomessakin, mutta elokuvantekijänä ei juuri lainkaan. Nyt dvd:nä ilmestynyt modernin elokuvan klassikko India Song (1975) on Duras-elokuvien helmi ja hänen tinkimättömän elokuvanäkemyksensä kiteytymä.

Duras oli Alain Resnais'n Hiroshima rakkaani -elokuvan (1959) käsikirjoittaja. Nuori kriitikko Jean-Luc Godard luonnehti elokuvan kerronnallista tyyliä ilmaisulla " Stravinsky ja Faulkner kohtaavat toisensa". Godard viittasi Hiroshima-elokuvan kerronnalliseen monitasoisuuteen, erityisesti elokuvan ajanelämyksen osalta.

Ajanelämys on keskeinen kerrontaa muovaava tekijä - ja itse asiassa koko elokuvan keskeinen teema - myöskin India Song -elokuvassa, joka sijoittuu 1930-luvun puolivälin Intiaan, Ranskan suurlähetystön rappeutuvaan palatsiin. Nykyhetki, rakkaussuhteet ja ihmiselämä ovat jo muuttuneet menneisyyden varjoiksi; katoaviksi muistoiksi, joita elokuvan sanallinen ja kuvallinen kerronta hienovaraisella tavalla yrittää tavoittaa.

Anne-Maria Stretter ( Delphine Seyrig) on Ranskan suurlähettilään vaimo Kalkutassa ja hänellä on monia romanttisia suhteita kylmenneen avioliitonsa korvikkeena. Hänen "sielun spitaalisuutensa" on ikävystyneisyys siinä Nietzschen tarkoittamassa mielessä, että ikävystyneisyys edustaa vain ihmislajille ominaista olemisen ulottuvuutta.

Duras rakentaa elokuvansa hidastempoista visiota irrottamalla elokuvan kuvan ja äänen omiksi, toisiaan täydentäviksi todellisuuksiksi. Ainoastaan elokuvan keskeinen populaari teema -musiikki sitoo ne lopulta yhteen. Elokuva kuvaama maailma nähdään kuin vedenkalvon läpi, haihtuvana todellisuutena, sillä Anne-Maria Stretter on jo kuollut, muistojen piirissä.

India Song on täydellinen anteesi niin sanotuille toiminnallisille ja seksistisille draamoille. Durasin kerronnallinen hienotunteisuus pyrkii herättelemään katsojien herkimpiä vaistoja. Niitä jotka ovat kätkettyinä ihmisen sisimpään historiaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.