Inhimillistä – Haihatuksen kesänäyttely

Haihatus on tänäkin kesänä sitä itseään. Heti pihapiirissä kohtaa tuhdin annoksen ite-taidetta ja lähipellolla ite-veistokset ovat vallanneet juurikkaiden paikan.

Ite-taide on sääntöihin sidotun ja asiantuntijuuksilla arvotetun taiteen elämänmakuinen vastavoima. Vuosia sitten tapahtuneen hurmioitumisen jälkeen siitäkin löytää jo kliseisyyttä, rutiineja ja ulkokohtaisuutta. Haihatuksessa näkee kaikkia lajin sortteja. Rikkakasviluovuutta on riittämiin luomuluovuuden rinnalla.

Myös nykytaiteessa haetaan luovia alkuvoimia. Siksi etenkin sisätiloissa esiintyvien taiteilijoiden teoksissa tunnistaa yhteyksiä taiteen ja elämän syvärakenteita etsineeseen traditioon kuten surrealismiin, ekspressionismiin, symbolismiin tai laajemmin tiedostamattoman ja intuition ohjaamaan tekemiseen.

Haihatuksen hengen mukaista on lähestyä kesänäyttelyä luomalla vuoropuhelun ite-taiteen ja taidekoulutuksella koulitun taiteen välille. Uskon, että siten löytyy myös henkistä mielihyvää tuottavia näkökulmia näyttelyn teemalle, Inhimillistä.

Kaikki kun ei olekaan ite-taidetta, vaikka ensin siltä näyttää. Taideopiskelijana Tuija Teiska pyrki ulkoistamaan koulussa ruuhkaantuneet opit ja yhdistämään tekemisensä ite-taiteen teoriattomuuteen. Siinä auttoivat isoäidin matonkuteet, joista hän loi suuria tekstiiliveistoksia. Niillä hän on tullut tunnetuksi.

Nyt materiaalina on luu, johon hän yhdistää käsityötekniikoista lempeimmän, virkkauksen. Veistoksilla on samankaltainen vaikutus kuin tuomenkehrääjäkoin harsomaisilla kudoksilla, joiden horror-efektiä olemme voineet tänä kesänä pelottomasti kauhistella. Tiia Matikaisen betoniveistokset synnyttävät silmissä samaa inhoa kuin matoa koukkuun pujotettaessa.

Aulis Harmaalan installaatio näyttää ite-taiteen huipputeokselta. Taiteilija on kuitenkin opiskellut taidetta niin monta vuotta, että itseoppinutta hirvittää. Kesänäyttelyssä hän esittelee osan Olen 47 -installaatiostaan. Ite-piirteet asemoivat maaseudulla muotoutuneen identiteetin oikealle rouheuden asteelle.

Jasmin Anoschkin veistää ja maalaa puuta lapsenomaisen varmalla otteella. Veistokset tuovat mieleen Cobra-ryhmän hollantilaisen jäsenen Karel Appelin, joka oli myös innostunut lasten taiteesta. Aleksi Tolonen sovittaa pop-taiteen ekspressionismiin kuin ei tietäisi niiden vastakohtaisuudesta mitään. Paula Puoskari inhimillistää juristin ammatissa soveltamansa lain kirjaimen emotionaaliseen muotoon. Taide edustaa inhimillistä oikeutta.

Mielestäni on hyvä, että Haihatus kutsuu taiteilijoita kesänäyttelyynsä useamman kerran ja lisää joka kerta mukaan jonkin uuden nimen. Jatkossa toivoisinkin näkeväni enemmän muun muassa Pasi Mälkiän kiinnostavia veistoksia, Raija Jokisen tekstiiliteoksia ja nyt esillä olevaa valikoidummin Leila Lipiäisen pohjoista taidetta.

Elina Ylhäisin ja Jemina Lindholmin äänitaideteos osoittaa kovin silmäkeskeisenä aikana, että ääni voi olla paljon tehokkaampi kriittisen sisällön välittäjänä kuin kuva – tai tuhat kuvaa. Risto-Pekka Blomin vekkulin vakavassa videossa tunnistaa vaiheen, kun vauva tulee perheeseen ja valtaa äänillään sekä tilan että psyyken.

Itselleni näyttelyn vaikuttavin teos on tällä kertaa Johanna Juvosen ja Biagio Rosan installaatio Koditon. Lähi-idän ja Ukrainan tapahtumien aikaan se tavallaan päättää näyttelyn dokumentaarisen tarkalla maisemalla, jossa tapahtunut tragedia on kaiken inhimillisyyden ulkopuolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Syksyn lasten- ja nuortenkirjat: Värikylläisin sävyin maalaava esikoiskirjailija Johanna Lumme haluaa kirjoittaa lapsille vakavistakin asioista – Katso lista syksyn kirjoista

Jukka Kuoppamäki, Virtuosi di Kuhmo ja muitakin vieraita Äänekosken syksyssä

Irina Björklundin tähdittämä suomalainen uutuussarja tarttuu terrorismiin – poliittinen trilleri Peacemaker ammentaa tosielämän kriiseistä

Tarvitaan huoneenmuotoinen lavastus ja naispäähenkilö – Näyttelijät laittavat mukisematta ämpärit päähän, kun ohjaaja Saara Turunen pyytää

Kulttuurityrkkyjä vietetään jälleen elokuun lopussa Jyväskylän Ainolassa – Tarjolla asuntoasiaa, nostalgiailtamat, Regina Linnanheimon tähdittämiä elokuvia ja perhepäivä

Harrastajateatterikesän esityksissä otettiin kantaa – Jyväskylän Huoneteatterin Skavabölen pojat sai eniten palkintoja

Kirja-arvio: Pelkoa Saarenmaan vierashuoneissa – Paula Havaste jatkaa nuoren avioparin uskottavaa selviytymistarinaa Stalinin ajan Virossa

Kirjailija Raija Oranen kertoo Mauno Koiviston jälkeen Risto Rytistä

Elokuvatähti Peter Fonda on kuollut – "Easy Rider kuvasi hippikulttuurin nousun, tuomitsi vallanpitäjät ja ylisti vapautta"

Asap Rocky nousi lavalle Tampereen Blockfestillä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.