Inside Job

INSIDE JOB

Sony Pictures
Charles Fergusonin käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti Inside Job kuvaa talouden ja siihen liittyvän petoksen maisemaa. Siinä käydään tarkkaan lävitse pankkien säätelyä ja finanssialan instituutioiden toimintaa ja kaikki tehdään hyvin kriittisessä valossa. Taustalla on vuoden 2008 yleismaailmallinen lama, joka sai heijastuksia eri maissa eri tavoin.

Dokumentti keskittyy erityisesti Wall Streetin rahatodellisuuden ympärille, vaikka alkaakin Islannista ja siellä tapahtuneista katastrofaalisista vihreistä, jotka johtivat koko maan täydelliseen kaaokseen. Ferguson rakentaa huolella argumentointinsa ja Inside Job perustaa väitteensä tarkkaan aihepiirin tutkintaan, johon liittyy myös paljon historiallisia ulottuvuuksia ja viitteitä aina 1920-luvun lopun lamakautta myöten.

Kertojana toimii tunnettu näyttelijä Matt Damon, jonka rauhallinen ääni johdattelee kerronnan etenemistä. Haastattelut muodostavat olennaisen osan Inside Job -dokumentin sisältöä, ja niissäkin onnistutaan erinomaisesti.

Alan Greenspan, Larry Summers ja monet muut teoksessa esiintyvät henkilöt ovat olleet pankkimaailman valtiaita jo pitkään. Epäjärjestys alkoi jo Ronald Reaganin kaudella, kun rahamaailman säännöksiä lievennettiin. Fergusonin elokuvan kriittiset sävyt ulottuvat aina Barack Obaman hallintoon saakka.

Fergusonin edellinen elokuva No End in Sight käsitteli Irakin sotaa ja valmistui vuonna 2007. Inside Job on asiapitoinen, siinä ei hymistellä huumorin tai satiirin keinoin kuten monissa Michael Mooren tekemissä teoksissa, vaan Inside Job säilyttää oman tyylinsä läpi koko kerronnan.

Detaljien joukko on valtava, mutta silti kerronta avautuu keskeisiltä osiltaan. Inside Job on monessa mielessä olennainen dokumentti, jollaisia toivoisi enemmänkin nykyaikana tehtävän. Se voitti Oscarin viime vuoden parhaana dokumenttielokuvana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.