Iris

IRIS

Mistä on Iris-elokuva tehty? Kultakutreista ja aurinkoisista kesäpäivistä, hörhelöistä ja kukkasista.

1890-luvun Tukholma. Kahdeksanvuotiaan Iris-tytön tytön äiti on menestyvä kuvataiteilija. Äiti on lähdössä kuukaudeksi Pariisiin, ja Irikselle pitäisi löytää hoitopaikka. Kun aiemmat suunnitelmat menevät pieleen, Iris päätyy äitinsä veljen luokse Ahvenanmaan Eckerön saarelle.

Pikkuvanha Iris on tottunut helppoon herraskaiseen kaupunkilaiselämään. Harvaan asuttu Eckerö on perinteistä maaseutua. Siellä ei hampaita harjata, eikä uimaan opetella, koska uimataito on osoitus pelkuruudesta. Briossit ja kaakao vaihtuvat puuroon.

Iris on tehty suomalais-ruotsalaisena yhteistyönä, ja siinä puhutaan tietenkin ruotsia.

Iris on kaunis ja koskettava lapsen kasvutarina. Yksi sen pääteemoista on kuolema. Kuolema on Irikselle suorastaan pakkomielle. Hän ei suinkaan pelkää sitä, vaan kyse on enemmänkin uteliaisuudesta. Joten jos et itse tiedä, mitä ja miten kertoa lapselle kuolemasta, Iris on suureksi avuksi.

Vaikka tarina on täysin realistinen, toteutuksessa on myös sadunomaisia piirteitä. Termi "maaginen realismi" kertoo tyylistä paljon. Iris on hurmaava pienimuotoinen elokuva. Jos olette etsineet lastenelokuvaa, joka olisi vaihtoehto hektisille tietokoneanimaatiolle, Iris on vastaus ongelmaanne. Hieman turhan teatraalinen elokuva kuitenkin välillä on.

MARKO AHONEN

Ohjaus: Ulrika Bengts.

Pääosissa: Agnes Koskinen,

Tobias Ziliacus, Maria Salomaa.

Tyylilaji: koko perheen draama.

K7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.