Irrational Man

Arvio: 4/5

Woody Allenin uutuudessa Irrational Man Joaquin Phoenix esittää Abe Lucasia, Rhode Islandilla sijaitsevaan Braylin Collegeen saapuvaa filosofian professoria, joka on henkisesti hukassa. Hän kärsii sekä epäonnistuneesta avioliitosta että läheisen ystävänsä tapaturmaisesta kuolemasta Irakissa.

Lucas on kuuluisa kirjoituksistaan ja herättää heti kampukselle saapuessaan kahden naisen kiinnostuksen. Toinen heistä on kollega Rita (Parker Posey), joka pakenee omaa avioliittoaan Aben syliin, ja toinen yksi Aben oppilaista Jill (Emma Stone), joka ihailee miehen viisautta.

Abe on syrjäänvetäytyvä, omalaatuinen romantikko, jonka elämänhalu on tyrehtynyt. Kahvilassa satunnaisesti kuultu keskustelu saa Aben aistit liikkeelle ja hän päättää tehdä elämänsä merkityksellisimmän teon, täydellisen murhan, vapautuakseen itsetuhoisuudestaan.

Tragediasta sisältää Allenille ominaiseen tapaan romanttisia ja eksistentialistisia aineksia, mutta vain hetkittäin, sillä elokuvan ytimessä ovat psykologisen draaman eri tasot. Kertojien äänet ja sisäiset monologit sävyttävät kerrontaa.

Irrational Man on jännitteisesti toteutettu tutkielma epätoivosta ja elämällisestä uudistumisesta. Mukana on myös runsaasti akateemisen maailman satiiria ja hieman Bergman-henkistä kamaridraamaa.

Lopulta teoksen sisältämät filosofiset ja muut viitteet jäävät henkilökohtaisen vapauden etsinnän varjoon.

Allen vaihtaa taitavasti näkökulmia, poimien esiin yhä uusia yksityiskohtia, jotka tuovat teokseen vivahteikkuutta. Myös käsikirjoituksessa on oivaltavuutta.

Joaquin Phoenix tulkitsee Aben epätoivon taidolla ja eläytyen. Tosin on ilmeistä, että miehen hahmo ja karisma ohenee kerronnan edetessä ja näkökulma siirtyy Emma Stonen hienosti ja avoimesti tulkitsemaan Jilliin.

Ramsey Lewis -trion svengaava pianojazz rytmittää mainiosti elokuvan tiheää leikkausta.

Allenin kiinnostus tällaisiin aihepiireihin on sävyttänyt hänen elokuvauraansa aiemminkin. Psykologisten ongelmien parissa tapahtuva kerronnallinen risteily oli ominaista jo Annie Hall (1977) ja Sisäkuvia (1978) -elokuville. Myöhemmin ne sävyttivät sellaisia Allenin teoksia kuten Manhattan (1979), Hannah ja sisaret (1986), Rikoksia ja rikkomuksia (1989) ja Match Point (2005).

Ohjaus ja käsikirjoitus: Woody Allen. Rooleissa: Joaquin Phoenux, Emma Stone, Parker Posey. Tyylilaji: draama. K7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.