Isänmaallinen mies

Suomalaisen hiihdon problematiikka saa jälleen erilaisia piirteitä, kun Arto Halosen uusin elokuva Isänmaallinen mies tulee tänään ensi-iltaan.

Dokumenteillaan usein vakuuttanut Halonen tekee tällä kertaa fiktiota, jolla on kuitenkin harvinaisen paljon todellista pohjaa suomalaiseen doping-historiaan.

Halosen elokuvassa seurataan Toivon (Martti Suosalo) elämän tarinaa. Toivo päätyy Suomen hiihtomaajoukkueen apuhuoltajaksi. Sittemmin huomataan Toivon poikkeuksellisen jämäkät veriarvot ja hänet taivutellaan työskentelemään maajoukkueen veritankkaajana.

Toivo luovuttaa tiheää vertaan hiihtäjille erityisissä sessioissa, joissa ovat mukana joukkueen lääkärit. Erityisesti tankkaus auttaa nuoren ja lahjakkaan Aino Turpeisen (Pamela Tola) kehitystä, sillä hänen ja Toivon veret tuntuvat sopivan poikkeuksellisen hyvin yhteen.

Halosen elokuva on rämäkkä satiiri, jossa naureskellaan suomalaisen hiihdon 1980-luvulle.

Moraali näyttää olleen täysin vieras käsite tuohon aikaan, sillä kukaan ei tunnu kunnolla ihmettelevän jatkuvan tankkauksen järkeä ja ennen muuta sen seurauksia. Sitä perustellaan autuaallisin klisein ja hokemin, joiden mukaisesti näin on tehty ja erityisesti muiden eli tässä tapauksessa venäläisten toimesta.

Halosen pienimuotoisessa fiktiossa on parodian ja satiirin pelkistettyjä sävyjä. Juuri tämä pelkistyneisyys toimii, mutta muuten elokuva olisi kaivannut hieman tarkempaa henkilöohjausta ja myös toisenlaisten näkymien esittämistä. Nyt tehdään rankkaa pilaa todellisuuden sävyjen kustannuksella.

Kuka tässä enää voi mitään voittaa – sitä on turha kysyä, sillä niin vauhdikkaasti ovat hiihtokeskustelun vellit ja puurot sekoittuneet jo aikapäiviä sitten.

Martti Suosalo on paikoittain aivan paikallaan osassaan ja myös Pamela Tola selviytyy ihan kohtuullisesti. Valmentajaa esittävä Janne Reinikainen parodioi tunnettua esikuvaansa, ja muutenkin monet hahmot ovat helposti liitettävissä hiihtomaailman julkkiksiin.

Peli on kovaa ja sen hinta on suuri myös elokuvan päähenkilöille. Tilanne on kaikessa noidankehämäisyydessään täydellisen absurdi, kun kansa janoaa mitaleja, ja niiden eteen ollaan valmiita uhraamaan itsensä ja muutkin siinä sivussa.

Ohjaus: Arto Halonen. Rooleissa: Martti Suosalo, Pamela Tola. Tyylilaji: komedia, draama. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.