Ismo Eskelinen, Pekka Kuusisto - Paganini Duos

ISMO ESKELINEN,
PEKKA KUUSISTO
Paganini Duos
Ondine
Ilman kirkkoja suomalainen äänitetuotanto olisi paljon tunkkaisempaa. Pekka Kuusiston ja Ismo Eskelisen viulu-kitara-duolle Östersundomin kirkko on ollut mainio äänityspaikka. Levyä kuunnellessa tulee tunne, että kirkossa on ollut kivaa. Kuusiston viulu ja kirkko ovat sitä paitsi peräisin lähes samoilta vuosilta 1700-luvun puolivälistä.

Paganinin duot saavat taiturillisen ja näkemyksellisen käsittelyn. Tällaisen velmuduon tulkintoina teokset ovat paitsi taidetta myös oivaa viihdettä ja avaavat mielikuvitukselle pienen madonreiän Paganinin nauttiman Euroopan laajuisen suosion perusteisiin ja kiertueilla tarjolla olleisiin musiikillisiin vaikutteisiin.

Pekka Kuusisto ei kainostele vetää pateettisuutta äärilaidan tuntumaan ja Eskelinen on hengessä mukana. Sonata concertata in A major on maustettu hienostuneella parodian tajulla. Leikkimieli ja virtuoosisuus kuuluu kautta levyn, mutta mietteliäitä ja koskettavia sävyjä tulkitaan myös uskottavalla herkkyydellä, Cantabile in D major ja sonaattien hitaat osat esimerkkeinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.