Ito – kilvoittelijan päiväkirja

ITO - KILVOITTELIJAN PÄIVÄKIRJA

Pirjo Honkasalon uusin dokumentti Ito - kilvoittelijan päiväkirja on tekijälleen ominaisen mietiskelevän rauhallinen ja kerronnaltaan hyvin vaikuttava teos. Honkasalo kuvaa Yoshinobu Fujioka -nimistä japanilaismiestä, entistä ammattinyrkkeilijää ja nykyistä buddhalaispappia, joka etsii omaa sisäistä ääntään keskellä Tokion massiivista kaupunkikuvaa.

Fujioka on ennen muuta sielunhoitaja, joka omistautuu ihmisten murheiden ja kärsimysten kuuntelulle. Aluksi hän kohtaa aviomiehensä surmanneen naisen, joka kertoo omasta tuskastaan.

Honkasalon kamera näyttää vain naisen tilitystä kuuntelevan Fujiokan ymmärtäväisiä kasvoja. Myöhemmin Fujioka tapaa isänsä menetystä surevan miehen, suojattinsa Serizawan, entisen nyrkkeilyvalmentajansa ja viimeisenä oman äitinsä, joka hylkäsi hänet kaksivuotiaana. Näistä kohtaamisista valmentajan kanssa tapahtuva keskustelu herkistää Fujiokan aivan erityisellä tavalla.

Honkasalon ohjaus on intiimi ja kohtauksissa päästään lähelle Fujiokan tajuntaa. Japanilainen kulttuuri on esillä rituaalien ja pyhien tapojen myötä. Fujioka puhuu valaistumisesta ja kuoleman kohtaamisesta.

Iltaisin hän pitää "munkkibaaria", jossa keskustelut asiakkaidensa kanssa ovat olennaisia. Hetket virtaavat ja soljuvat Honkasalon ja kuvaajana toimineen Marita Hällforsin hienossa teoksessa. Öinen Tokio näyttää unimaiselta, sen arkkitehtoninen julkisivu on visuaalisuudessaan hämmentävän voimakas ja muodostaa kiehtovan kehyksen Fujiokan pohdinnoille.

Ito - kilvoittelijan päiväkirja on filosofinen essee ja matka japanilaiseen sieluun. Detaljeissa on tiheää runsautta ja lähikuvien intensiteetti vie mukanaan. Honkasalo on sitten erinomaisen Melancholian kolme huonetta (2004) -teoksensa jälkeen taas pystynyt uudistumaan. Ito - kilvoittelijan päiväkirja tuo kaupunkikuvauksensa tasolla mieleen ranskalaisen Chris Markerin mahtavan Vailla Aurinkoa (1982) -elokuvan.

Ohjaus: Pirjo Honkasalo. Tyylilaji: dokumentti. (K-7).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.